In vier dagen

Slowakije test hele bevolking op coronavirus

31 oktober 2020 15:04
Mensen moeten lang wachten op hun test in Bratislava. Beeld © ANP

Slowakije probeert vanaf vandaag de hele bevolking te testen op het coronavirus. Het is het eerste land met dit plan. Niet iedereen is er enthousiast over: het zou mogelijk onuitvoerbaar zijn en zelfs voor méér besmettingen kunnen zorgen.

Tijdens de eerste golf wist het land het virus nog goed in te dammen, maar nu lopen ook in Slowakije de coronacijfers hoog op. Afgelopen donderdag kwamen er 3363 bevestigde besmettingen bij. De regering vreest dat de ziekenhuizen het binnenkort niet meer aankunnen. Daarom besloten ze vanaf vandaag iedereen die 10 jaar of ouder is te testen. In totaal zijn dat zo'n 4 miljoen mensen.

Vanmorgen werden al lange rijen gemeld voor de testlocaties. In de hoofdstad Bratislava moeten mensen rekening houden met urenlang wachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China test 9 miljoen inwoners op coronavirus na 12 nieuwe besmettingen

Er zijn verspreid over het hele land ongeveer 5000 testlocaties geopend. De politie en het leger zijn ingezet om mee te helpen. De grootschalige operatie zou in twee weekenden klaar moeten zijn.

Er wordt gebruikt gemaakt van sneltests: mensen krijgen na een halfuur de uitslag. Als die positief is, moeten ze 10 dagen thuis in quarantaine. De sneltests worden als minder accuraat gezien dan de gebruikelijke testen.

Vrijwillig

Het testen is op vrijwillige basis, maar iedereen die niet wil meedoen, moet tien dagen in zelfisolatie. De boete voor het overtreden daarvan is 1650 euro. Iedereen met een negatieve testuitslag krijgt een 'vrijkaart' en mag wél de deur uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronasneltesten betrouwbaar: 'Doorbraak in testbeleid'

Als het plan goed werkt, zou Slowakije een voorbeeld kunnen zijn voor andere landen. Maar er heerst scepsis over het plan. Een wetenschappelijk adviesteam van de regering suggereerde vorige week al dat een strenge lockdown van drie weken beter zou zijn. Premier Igor Matovic weigerde dat omdat de economie er te veel onder zou lijden.

Een inwoner wordt getest op één van de duizenden testlocaties. Een inwoner wordt getest op één van de duizenden testlocaties.

President Zuzana Caputova uit nu haar twijfels, omdat er niet genoeg medewerkers zijn om de tests uit te voeren. Veel medische experts zijn bang dat het massale testen juist voor een toenemend aantal besmettingen zal zorgen doordat mensen op de testlocaties dicht bij elkaar staan. 

'In Nederland zou dit niet werken'

Ook klinisch viroloog Mariet Feltkamp voorziet problemen bij dit soort massatesten. ''Het klinkt prachtig, maar ik vraag me af wat je ermee opschiet. Mensen die nu negatief worden getest, zouden twee dagen later weer een positieve uitslag kunnen krijgen. Het is in deze setting geen garantie dat iemand coronavirus-vrij is.''

Feltkamp denkt dat dezelfde tactiek in Nederland niet zou werken. ''Je kunt mensen niet verplichten mee te werken, ik denk dat veel mensen het niet zouden willen. Bovendien zou het ook weer een soort schijnveiligheid kunnen veroorzaken. ''

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore