Bij de Amerikaanse verkiezingen komende week hebben kiezers in Georgia ineens een belangrijke stem. In de staat die bijna altijd Republikeins stemt, zou dit jaar door de Democraat Joe Biden gewonnen kunnen worden. Verslaggever Floor Bremer was de afgelopen week in de swing state.
Ze staan er zelf van te kijken in Georgia. De zuidelijke staat die de afgelopen zes presidentsverkiezingen altijd Republikeins was, is dit jaar ineens een 'battleground state'. Republikeinen en Democraten gaan in een absolute nek-aan-nekrace naar de finish.

Bij deze nieuwe titel hoort ook de nodige aandacht van de kandidaten. Zo kwamen de nummers twee van de partijen, Mike Pence en Kamala Harris, al langs. En in de laatste week laten ook Joe Biden en Donald Trump hun gezicht zien, en dan weet je zeker dat je bij de echte 'battle grounds' hoort. Trump komt zelfs twee keer.
Strijd om kiezer Georgia keihard: 'Trump is slecht nieuws voor onze dochters'
Uit de hoge opkomst van kiezers die vroeg hun stem uitbrengen, valt op te maken dat ook zij beseffen dat ze een belangrijke stem hebben. De zestien kiesmannen die de staat met zich meebrengt, kunnen het verschil maken. Bij sommige stembureaus staan mensen uren in de rij.
Veel mensen zeggen dat ze op 3 november niet in een nóg langere rij willen staan. Of dat er die dag iets anders misgaat waardoor ze niet kunnen stemmen. Overigens stonden lang niet overal lange rijen. Bij de plaatselijke bibliotheek in Atlanta, die wij bezochten, kon je bijvoorbeeld zo doorlopen.
Nieuwe inwoners
Dat Georgia niet langer automatisch Republikeins is, ligt aan de demografie. Steeds meer mensen uit andere delen van het land verhuizen naar deze staat. Onder hen bevinden zich relatief veel zwarte kiezers. Bijvoorbeeld omdat de huizen goedkoper zijn in Georgia. Veel nieuwe inwoners vestigen zich rondom de steden en daardoor ontstaat ook steeds meer diversiteit in de buitenwijken.
Precies daar waren de voortekenen van het veranderende politieke landschap al te zien bij de tussentijdse verkiezingen twee jaar geleden. Kiesdistricten die voorheen Republikeins waren, stemden ineens in meerderheid Democratisch.
"De enige overeenkomst tussen beide partijen: een diepgeworteld wantrouwen te zijn naar elkaar."
Wat onveranderd blijft, zijn de delen van de staat die minder dichtbevolkt zijn. In het noordwesten bijvoorbeeld stemde vier jaar geleden driekwart van de kiezers op Trump. De Republikeinse partij heeft daar nog steeds een stevige basis. Daar benadrukken ze vooral wat Trump allemaal voor elkaar heeft gekregen, en dat hij geleverd heeft wat hij beloofde.
Kloof tussen Republikeinen en Democraten
Wat het meest opvalt, en daarin is de staat zeker niet uniek, is de enorme kloof in het wereldbeeld tussen Republikeinen en Democraten. Die wordt alleen maar groter door de informatie die ze tot zich nemen, of automatisch in hun tijdlijn krijgen op social media.

De Democraten schamperen over de Republikeinen. En de Republikeinen trekken alles wat ook maar neigt naar Democratisch in twijfel. De enige overeenkomst tussen beide partijen: een diepgeworteld wantrouwen ten opzichte van elkaar.