Ga naar de inhoud
Zonder bewijs

Trump: artsen liegen over coronadoden om geld te verdienen

Donald Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Trump zegt dat artsen liegen over het aantal mensen dat is gestorven aan corona, omdat ze geld krijgen voor sterfgevallen door het virus. De VS meldde gisteren een nieuw record aan coronabesmettingen.

Trump deed zijn uitspraken op een campagnebijeenkomst. "Onze artsen krijgen meer geld als iemand overlijdt aan Covid-19. Dat weet je toch?", zei Trump. "Dus zeggen ze: het spijt me, maar weet je, iedereen sterft aan corona."

Dit
Lees ook:
Dit is het brein achter de meest succesvolle anti-Trump spotjes

De Amerikaanse president kwam niet met bewijs voor zijn claim. Hij ligt al langer onder vuur om zijn aanpak van het coronavirus. Het aantal gevallen in de VS loopt nog altijd op. Eerder zei Trump dat dit komt door het hoge aantal testen in zijn land.

Trump zegt dat dokters 'ongeveer 2000 dollar meer' krijgen voor sterfgevallen door corona. In andere landen zouden volgens Trump andere aandoeningen als doodsoorzaak worden opgeschreven, terwijl Amerikaanse artsen kiezen voor Covid-19.

Artsen woest

De artsenorganisatie American Medical Association (AMA) is woedend over de uitspraken van Trump. "De suggestie dat artsen, midden in een gezondheidscrisis, te veel Covid-patiënten tellen, of liegen om hun zakken te vullen, is schandalig en volledig misplaatst."

"In plaats van ons aan te vallen met ongegronde beschuldigingen, zouden onze leiders moeten aandringen op het dragen van mondkapjes, het wassen van handen en het houden van afstand."

Waarom
Lees ook:
Waarom we (beter niet) zo geobsedeerd zijn door de Amerikaanse verkiezingen

In de VS kwamen de afgelopen 24 uur een recordaantal van 94.000 nieuwe besmettingen bij. In totaal zijn meer dan negen miljoen besmettingen gemeld. Meer dan 235.000 Amerikanen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

3 november kiest Amerika, maar de uitslag komt wellicht véél later

04:09
Correspondent Erik Mouthaan legt uit waarom de verkiezingsuitslag dit jaar mogelijk langer op zich laat wachten dan normaal.