Mensen gered

Dodental Turkije naar 28, zoeken onder puin gaat door

31 oktober 2020 07:17 Aangepast: 31 oktober 2020 11:59
Beeld © AFP

De aardbeving van gistermiddag in de Egeïsche Zee heeft inmiddels aan zeker 28 mensen het leven gekost. 800 anderen raakten gewond door de beving. Reddingswerkers zoeken nog steeds onder het puin naar overlevenden.

Gistermiddag zorgde de aardbeving aan de Turkse kust voor een enorme ravage en zelfs een kleine tsunami. Onder ingestorte gebouwen in Izmir, de derde stad van Turkije, zouden nog overlevenden van de beving liggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse voetballer Malik (28) gered uit puin, moeder overleden

Meer dan 3000 reddingswerkers zijn naar Izmir gestuurd om te helpen zoeken naar slachtoffers. Er zijn ook hulpmiddelen gestuurd en de Turkse Rode Halve Maan zet noodkeukens op om slachtoffers van eten te voorzien. 

Volgens persbureau AP is vanmorgen vroeg nog een tiener gered uit het puin. Toeschouwers juichten toen reddingswerkers hem naar boven wisten te halen. Ook twee vrouwen van 52 en 35 jaar zouden vanmorgen gered zijn. 

Kleine tsunami

De aardbeving had gisteren een kracht van 6.7 op de schaal van Richter en vond rond 11.50 uur (Nederlandse tijd) plaats in de zee tussen Griekenland en Turkije. De beving veroorzaakte op zee een kleine tsunami die aan de kust van beide landen voor overstromingen zorgde.

Kaartje van het epicentrum Kaartje van het epicentrum

Turkije ligt in een van de meest actieve aardbevingsgebieden ter wereld. In 1999 werd het noordwesten van Turkije getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.4, waarbij meer dan 17.000 mensen omkwamen, onder wie 1000 in Istanbul. Een andere beving in 2011 in de zuidoostelijke provincie Van had meer dan 600 doden tot gevolg.

Ook in Griekenland is er flinke schade. Vooral het eiland Samos werd getroffen, er is schade aan veel gebouwen en zijn zeker twee mensen overleden. Het gaat om twee tieners, die werden gevonden in de buurt van een ingestorte muur. Het kustplaatsje Vathy werd overspoeld door een kleine tsunami.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ravage in Turkse stad Izmir: 'Alsof de aarde openbrak'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore