Aardbeving Griekenland en Turkije

Titia woont op Samos: 'Het trilt hier wel vaker, maar zoiets nog nooit meegemaakt'

30 oktober 2020 15:55 Aangepast: 30 oktober 2020 15:59
Ozge, Tim en Titia met haar zoons Beeld © Eigen foto's

Een zware aardbeving voor de kust van Samos heeft veel schade veroorzaakt in Griekenland en Turkije. Volgens een eerste schatting zijn er vier doden en 120 gewonden te betreuren. Tim, Ozge en Titia vertellen vanuit Izmir en Samos over de beving: "Iedereen raakte in paniek."

De Nederlandse Tim van den Bekerom woont in de Turkse stad Izmir. "Ik was aan het werk toen we opeens flink heen en weer werden geschud", vertelt Tim. "Iedereen is onder zijn bureau gaan zitten. Maar het stopte maar niet, en we hoorden ook geluiden vanuit het plafond. Gekraak of dingen die vielen, ik weet niet precies wat het was. Daarom zijn we toch maar naar buiten gegaan."

Op de achtergrond zijn tijdens het telefoongesprek sirenes en lawaai te horen. Tim: "Er zijn hier in de buurt een aantal gebouwen ingestort, dus er komen steeds helikopters en ambulances langs. Wij staan nu ook buiten. Niemand durft nog terug naar binnen, omdat er nog steeds naschokken zijn."

Kaartje van het epicentrum Kaartje van het epicentrum

Tim hoopt snel naar huis te kunnen: "Als het verkeer het toelaat, ga ik straks weer naar huis. Ons huis staat op een berg, dus daar was de aardbeving minder heftig. Maar bij mijn schoonvader lagen alle borden over de vloer. Die slaapt voor de zekerheid bij ons vannacht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zware aardbeving Turkije en Griekenland, zeker 19 doden

'Het bleef maar doorgaan'

De Nederlandse Titia Rakers woont  al 14 jaar op het Griekse eiland Samos, waar ze met haar man een hotel runt. Ze was met haar zoontje thuis toen het hotel ineens begon te schudden.

Titia: "Ik maakte me eerst geen zorgen, want het trilt hier wel vaker. Maar het ging steeds harder schudden en het bleef maar doorgaan. Toen ben ik snel met mijn twee zoons naar het dakterras gegaan."

Uit alle gebouwen kwamen mensen naar buiten: "Kinderen waren natuurlijk in paniek. De volwassenen probeerden zich stoer te houden, maar je zag aan iedereens gezicht dat het een angstige situatie was."

Voorlopig schuilt Titia met haar gezin op het strand. "Dat is de veiligste plek. Het engste is dat het nu nog steeds aan het schudden is. Je weet niet wat er gaat gebeuren."

Inmiddels is iedereen gelukkig weer kalm, zegt Titia: "Zo'n heftige aardbeving heb ik nog nooit meegemaakt, zo hard en zo lang. En dan zitten wij nog aan de zuidkant van het eiland, het verst weg van het epicentrum. Ons hotel is gelukkig stevig, want op het eiland is een kerk ingestort en ook de sporthal waar mijn zoons sporten is beschadigd."

'Iedereen raakte in paniek'

Ook de Turkse advocate Özge Sapmaz was op haar werk toen de aardbeving gebeurde. Aan RTL Nieuws vertelt ze: "Het begon ineens enorm te schudden, en het ging maar door. Er leek geen einde aan te komen. Iedereen raakte in paniek en ging snel naar buiten. Daar staan we nu nog steeds."

In Izmir werd een noodoproep verzonden om te blijven waar je bent, zegt Özge: "Het verkeer staat helemaal vast. Daardoor kunnen ook de ambulances er niet langs. Voorlopig moeten we hier dus blijven. Maar wat nu? Ik heb geen idee. We kunnen niet naar binnen, we kunnen niet naar huis. Dus we wachten maar af wat er gaat gebeuren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore