Een half jaar te leven

Nieuw-Zeeland stemt via referendum voor legaliseren euthanasie

30 oktober 2020 07:27 Aangepast: 30 oktober 2020 07:30
Langs de weg in Christchurch stond dit bord van tegenstanders van euthanasie. Beeld © AP

Nieuw-Zeeland heeft in een referendum eerder deze maand voor het legaliseren van euthanasie gestemd. De wet treedt vanaf november 2021 in werking en staat terminale mensen die minder dan zes maanden te leven hebben toe euthanasie aan te vragen.

De voorlopige uitslag van het referendum werd vandaag door de Kiesraad gepubliceerd. Nieuw-Zeeland wordt het zevende land ter wereld waar geassisteerde levensbeëindiging onder voorwaarden is toegestaan. In onder meer Nederland en Luxemburg werd euthanasie al eerder gelegaliseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arts mag euthanasieverzoek bij vergevorderde dementie inwilligen

Het referendum in Nieuw-Zeeland vond eerder deze maand gelijktijdig plaats met de parlementsverkiezingen. Premier Jacinda Ardern werd de grote winnaar. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar met meer dan 65 procent voor staat de uitkomst al vast.

Behalve over euthanasie, stemden de Nieuw-Zeelanders ook over het legaliseren van cannabisgebruik. In dat referendum is de uitslag nog niet duidelijk, aldus de Kiesraad. Uit de tot nu toe getelde stemmen blijkt dat 53,1 procent tegen. Met nog een half miljoen voornamelijk overzeese stemmen die nog geteld moeten worden, is het dan ook nog mogelijk dat het land zich voor legalisering uitspreekt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore