Ga naar de inhoud
Vuurwapen

'Doodgeschoten aanvaller Avignon was geen moslimterrorist'

Archieffoto Beeld © Getty Images

De man die vanochtend bij de Franse stad Avignon werd doodgeschoten omdat hij omstanders bedreigde met een vuurwapen, was geen moslimterrorist. Dat heeft justitie in Frankrijk gezegd. Mogelijk maakte de man juist deel uit van een extreemrechtse groep.

Volgens Franse media zou de man Allahu akhbar ('God is groot' in het Arabisch) hebben geroepen, maar dat is volgens de aanklager niet waar.

De aanvaller zou juist een winkelier van Noord-Afrikaanse afkomst hebben bedreigd en daarbij hebben gezegd dat hij deel uitmaakt van de Identitaire beweging, een extreemrechtse groep. 

Vuur geopend

Het gaat om een 33-jarige Fransman die in Avignon woonde. De man bedreigde verschillende omstanders met een vuurwapen.

Politie
Lees terug:
Politie schiet in Avignon man dood die passanten met vuurwapen bedreigde

Toen de politie arriveerde, weigerde hij het wapen te laten vallen en liep hij op de agenten af. "Op een paar meter afstand hebben de agenten het vuur geopend", zegt aanklager Philippe Guémas tegen de krant La Provence. Niemand anders raakte gewond.

Hoogspanning

Frankrijk staat momenteel onder hoogspanning, nadat in een kerk in Nice drie mensen werden doodgestoken. Die aanval wordt behandeld als een terreurdaad. De dader zou een 21-jarige man uit Tunesië zijn.

Eerder deze maand werd de  47-jarige docent Samuel Paty vermoord, nadat hij in een les spotprenten van de profeet Mohammed liet zien aan leerlingen. Hij werd op 16 oktober onthoofd door een extremistische moslim vlakbij de school waar hij werkte in Parijs.