Helpt strengere aanpak?

Deze landen hebben het coronavirus wél onder controle

30 oktober 2020 06:51 Aangepast: 30 oktober 2020 14:29
Bezoekers van een café in Melbourne vieren dat de lockdown voorbij is. Beeld © ANP

In Nederland lopen de coronacijfers hard op. Ondertussen lijken sommige andere landen het coronavirus aardig onder controle te hebben. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

Coronacijfers van verschillende landen tegen elkaar afzetten is een beetje als appels met peren vergelijken. Dat komt onder andere doordat niet overal hetzelfde testbeleid wordt gehanteerd en omdat het ene land veel dichter bevolkt is dan het andere.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunnen we de eerste coronagolf vergelijken met de tweede?

Toch valt wel iets te zeggen over een aantal landen waarin het virus momenteel onder controle lijkt. Daarvoor moeten we een flink eindje verderop kijken; vrijwel overal in Europa gaat het niet erg goed met de besmettingscijfers.

Australië

In Australië worden nauwelijks nieuwe besmettingen gemeld. Heel hard is het land nooit getroffen. Tijdens de hoogste piek werden iets meer dan 700 besmettingen geregistreerd. De Australische regering hanteerde één van de strengste coronaregimes van de hele wereld. Tijdens de eerste golf ging het land vrij snel op slot en in mei leek het virus verslagen.

Toch ging het daarna weer mis. In de deelstaat Victoria brak het virus opnieuw uit nadat besmette Australiërs uit het buitenland waren teruggekeerd. De premier van Victoria, Daniel Andrews, kondigde direct een tweede zware lockdown aan voor miljoenenstad Melbourne. Die is net weer opgeheven, na ruim drie maanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Melbourne eindelijk weer open na ruim 100 dagen: 'Het voelt heel gek'

Peking, 21 oktober 2020 Peking, 21 oktober 2020

China

Ook in China kregen de inwoners te maken met een strenge aanpak. Maar dat lijkt goed te werken. Mensen mogen met onbeperkte aantallen samenkomen, hoeven geen afstand te houden en zelfs nachtclubs zijn weer open. Wel zijn mondkapjes nog altijd verplicht in het openbaar vervoer.

Ook is iedereen verplicht de corona-app te downloaden. Die houdt bij op welke openbare plekken je bent geweest en geeft een melding wanneer je mogelijk besmet bent geraakt. Op basis van die gegevens krijgt iedereen een QR-code met een kleur die iets zegt over hun gezondheidsstatus: groen, oranje of rood. Die code moeten ze vrijwel op alle publieke locaties scannen om ergens binnen te komen: het openbaar vervoer, scholen en musea bijvoorbeeld. Als uit die QR-code blijkt dat je ziek bent, kom je nergens binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vloggers laten zien: in Wuhan lijkt alles weer mogelijk

In China is nooit een landelijke lockdown geweest. Alleen in Wuhan, waar het coronavirus ontstond, mochten alle 11 miljoen inwoners hun huizen niet uit. Toch besloten overal in het land mensen vrijwillig in quarantaine te gaan. Veel Chinezen waren bang voor het virus. De meesten prijzen hun regering voor de manier waarop ze het coronavirus hebben aangepakt.

Van 'social distancing'' is in Wuhan geen sprake meer Van 'social distancing'' is in Wuhan geen sprake meer

Israël

Israël was in september één van de eerste landen die voor de tweede keer in een complete lockdown gingen. De besmettingen waren weer hoog opgelopen nadat de scholen opengingen in augustus. Begin deze week werden de teugels weer ietsjes losser gelaten. Scholen en horeca blijven voorlopig nog even dicht. Wel mogen mensen bijvoorbeeld weer eten afhalen bij restaurants.

De harde hand heeft daar inderdaad geholpen bij het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. Maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Veel inwoners waren het niet eens met de strenge aanpak van premier Netanyahu en verzetten zich tegen de regels. De vraag is nu hoe het land het de komende maanden gaat doen.

Jeruzalem, 23 oktober 2020 Jeruzalem, 23 oktober 2020
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haken en ogen aan de strenge lockdown in Israël

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore