Hoogste dreigingsniveau

Aanslag Nice: 'Een vrouw schreeuwde: rennen, er worden mensen neergestoken'

29 oktober 2020 15:57
De kerk staat midden in het centrum van Nice. Beeld © AFP

Getuigen van de dodelijke mesaanval in de Notre-Dame-basiliek in de Franse stad Nice komen met schokkende verhalen. "Een vrouw kwam uit de kerk en schreeuwde: rennen, rennen, iemand is mensen aan het neersteken", zegt de ober van een nabijgelegen café tegen persbureau AFP.

Opnieuw is Frankrijk het doelwit van terreur. Vanochtend om 9:00 uur sloeg een man met een mes toe in de Notre-Dame-kerk, in het centrum van Nice. Volgens politiebronnen die de Franse krant Le Figaro sprak, zijn de doden twee vrouwen en een man, de koster van de kerk. 

Vrijwilligster en koster

Volgens de krant Le Monde onthoofdde de dader eerst een vrouw in de kerk. De vrouw, al jaren vrijwilliger, was bezig met schoonmaken toen de dader de kerk binnenkwam.

Ook de koster, een man van rond de veertig, was op dat moment in de kerk bezig. De dader zou de koster met een mes in zijn keel hebben gestoken. Gelovigen die de vermoorde koster kennen, zeggen tegen Le Figaro dat hij een 'heel rustige' man was. "Hij diende de kerk en luisterde altijd."

Het derde slachtoffer, een vrouw, kwam de dader tijdens zijn vlucht naar buiten tegen. Ook zij werd neergestoken. De vrouw vluchtte nog naar een nabijgelegen café. De eigenaar laat aan persbureau AFP weten dat de vrouw in de zaak ineenzakte en stierf aan haar verwondingen.

De ober vertelt verder dat kort voor 9 uur schoten te horen waren. "Daarna sloegen mensen op de vlucht en was er totale paniek", zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste beelden van plek aanslag met mes in kerk Nice

Burgemeester Christian Estrosi van de Franse stad spreekt van een terreurdaad. Volgens de burgemeester riep de dader bij zijn arrestatie meerdere malen 'Allahoe akbar'. De dader is gewond geraakt door politiekogels. Hij is opgepakt en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. President Macron reist later vandaag af naar Nice.

Hoogste dreigingsniveau

Na de terreuraanslag is Frankrijk naar het hoogste dreigingsniveau gegaan. Ook in de Zuid-Franse stad Avignon werden vandaag mensen bedreigd met een mes. De dader werd daar door de politie doodgeschoten. Volgens media is dit waarschijnlijk geen terreurdaad. 

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg liet in een reactie weten dat een aanval zoals in Nice, ook in Nederland 'niet ondenkbaar is.' Onlangs maakte de NCTV bekend dat het dreigingsniveau op 3 van de 5 staat. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland 'voorstelbaar' is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie doden bij mesaanval kerk in Nice: burgemeester spreekt van terreurdaad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore