Strenge lockdown voorbij

Melbourne eindelijk weer open na ruim 100 dagen: 'Het voelt heel gek'

29 oktober 2020 18:48 Aangepast: 29 oktober 2020 20:24
De Australische miljoenenstad ontwaakt na een maandenlange lockdown. Beeld © AP

De strenge lockdown in Melbourne is na ruim 100 dagen voorbij. Mensen mogen zonder beperkingen de deur weer uit, terwijl kroegen en restaurants hun deuren heropenen nu het coronavirus onder controle lijkt. Ook voor de Nederlanders die in de Australische kuststad wonen is dat een grote opluchting. "We gaan hier volop van genieten."

Het nieuws sloeg begin juli in als een bom. Amper drie weken nadat de boel weer een beetje was opgestart, ging Melbourne weer op slot. Veel van de 5 miljoen inwoners, onder wie ook een aantal Nederlanders, zagen die tweede lockdown niet aankomen.

De regering van Victoria, de Australische deelstaat waarin Melbourne ligt, koos opnieuw voor een lockdown omdat het virus zich met dagelijks honderden nieuwe gevallen snel verspreidde. In tegenstelling tot Nederland koos Victoria direct voor een rigoureuze aanpak.

'Schouders eronder'

"Vrij radicaal hebben ze toen alles weer afgesloten", vertelt Nicolien van Vroonhoven, oud-Kamerlid van het CDA. Eind 2017 vertrok ze met haar man en vijf kinderen naar de Australische stad. "De scholen dicht, de winkels dicht, en we mochten zonder goede medische reden niet meer naar buiten. Onze kinderen waren na de eerste lockdown pas twee weken naar school geweest en zaten ineens weer thuis."

Nicolien en haar dochter tijdens hun eerste uitje in maanden. Nicolien en haar dochter tijdens hun eerste uitje in maanden.

Waar in eerste instantie gesproken werd van 42 dagen, werden het er ruim 100. Wat Nicolien vooral opviel: op wat kleinschalig protest na, hielden de meeste bewoners zich netjes aan de coronamaatregelen. "De gedachte die hier leeft, is meer: schouders eronder en we gaan het met elkaar onder controle brengen."

Dat laatste lijkt gelukt. Toen er afgelopen tijd geen enkel nieuw geval meer bijkwam, werd de lockdown stap voor stap opgeheven. Hoewel de corona-aanpak pijn heeft gedaan, is Melbourne volgens verschillende experts een voorbeeld voor andere landen, zeggen zij tegen de BBC.

Ongeloof over Nederland

Sophia Luikinga, die ruim zes jaar in Melbourne woont en er werkt als neurowetenschapper, heeft begrip voor de strenge aanpak. "Vergeleken met Nederland staan de mensen hier veel toleranter tegenover de lockdown. Natuurlijk werd er veel geklaagd, zeker toen er nog weinig nieuwe besmettingen waren. Maar aan de andere kant: als ik zie wat er nu in Nederland gebeurt..."

Toch is een vergelijking moeilijk te maken, vindt Sophia. "Wij zitten hier op een groot eiland. Je kan gemakkelijk al het vliegverkeer platleggen. We hebben geen landsgrenzen of dorpjes met kleine straatjes die half in Nederland en België liggen. Al vind ik het heel lastig dat mensen in Nederland denken dat het maar een griepje is, terwijl de ziekenhuizen vol liggen en andere zorg niet door kan gaan."

Sophia kan weer vrij naar buiten. Sophia kan weer vrij naar buiten.

Ook Nicolien heeft zich verbaasd over de Nederlandse aanpak. "We kijken met ongeloof hoe ze het in Nederland zo uit de hand hebben laten lopen. Dan kun je nu wel met maatregelen komen, maar dat is dweilen met de kraan open. Bij ons duurde het twee maanden voordat we van 700 nieuwe gevallen naar 0 gingen. Het is heel taai."

Veilig gevoel

Toch voelde de oud-politica diep van binnen ook wel verzet tegen de strenge lockdown. "Dan denk je: jongens, jongens. Het is wel heel pietje precies. Vergeleken met Nederland is het de wereld op z'n kop. Maar het geeft een heel veilig gevoel dat het onder controle is en dat het bron- en contactonderzoek werkt. Voor de lockdown waren ze ook hier het spoor helemaal bijster."

Lockdown opgeheven in Melbourne

Per 28 oktober

  • Mensen mogen vrij hun huis verlaten
  • Huisbezoek toegestaan, onder voorwaarden
  • Winkels en horeca weer open, maximaal 10 klanten
  • Buitenshuis maximaal 10 mensen bijeen (ook op bruiloften en begrafenissen)

Per 8 november

  • Reislimiet van 25 kilometer opgeheven
  • Sportscholen weer open
  • Aantal klanten horeca omhoog

Al moet een lockdown zoals die in Melbourne niet onderschat worden, vindt Sophia. "Ja, het was soms zwaar. Er zijn dagen geweest dat ik mijn huis helemaal niet uitkwam, en ik woon alleen. Nu zaten we in de winter met kou en regen zodat het niet zo erg was om binnen te zitten. Ik mocht gelukkig nog naar werk, maar soms komen de muren echt op je af. Ik heb op Netflix alles wel zo'n beetje gezien."

Controleurs langs de deuren

De strenge lockdown heeft indruk op haar gemaakt. "Zodra ergens een uitbraak was, stond er ook heel snel een mobiel teststation in de buurt. Controleurs gingen langs de deuren bij mensen die nog wachtten op hun uitslag. Om te kijken of ze wel thuis waren gebleven."

Nicolien heeft met haar gezin na maanden weer eens door het centrum van de stad geslenterd. Ze is enorm opgelucht dat dat weer kon. "We gaan nu naar de zomer toe. Dus de timing is wel lekker. Daar gaan we volop van genieten."

Vanaf 8 november kan Sophia weer buiten Melbourne reizen. Vanaf 8 november kan Sophia weer buiten Melbourne reizen.

Ook voor Sophia valt er een last van haar af. "Het voelt heel gek. Van heel lang niets mogen, naar overal weer druk. Aanstaande zondag heb ik geboekt om op het terras een eerste biertje te drinken met vrienden. Het wordt lekker weer, dus dat is iets om naar uit te kijken. Al doe ikzelf voorlopig nog een beetje rustig aan. Voor mijn eigen veiligheid en die van anderen. Je kan het gedrag van andere mensen niet controleren, maar jezelf wel."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore