Zeker drie doden

Dodelijke mesaanval Frankrijk: 'Alertheid ook in Nederland nodig'

29 oktober 2020 13:38 Aangepast: 29 oktober 2020 13:44
De kerk in de Nice waar het drama gebeurde.

Een dodelijke aanval zoals in Nice is ook in Nederland niet ondenkbaar. Daarvoor waarschuwt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg. Zeker drie mensen zijn bij de aanval in de kerk om het leven gekomen, onder wie de koster.

De dader viel rond 9:00 uur vanochtend mensen aan in de Notre-Dame-basiliek in het centrum van de Franse kuststad. De man zou volgens Franse media tijdens zijn arrestatie zijn neergeschoten door agenten en verkeert in levensgevaar. 

De burgemeester spreekt over een terroristische daad.

Ook in Nederland toeslaan

Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, waarschuwt dat geradicaliseerde personen ook in Nederland kunnen toeslaan. Onlangs maakte de NCTV bekend dat het dreigingsniveau op 3 van de 5 staat. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland 'voorstelbaar' is.

Aanslagen in Europa zijn doorgaans provisorisch en worden gepleegd door eenlingen, staat in het meest recente dreigingsbeeld, dat een paar keer per jaar wordt gepubliceerd.

Frankrijk is vanwege de aanslag naar het hoogste bedreigingsniveau gegaan. Frankrijk kent drie bedreigingsniveaus. Bij gebedshuizen wordt nu de beveiliging verhoogd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Eerste beelden van plek aanslag

Ook premier Rutte heeft gereageerd op de gebeurtenissen  "Voor de tweede keer in korte tijd wordt Frankrijk opgeschrikt door een gruwelijke terreurdaad, ditmaal in Nice", schrijft de premier op Twitter.

"Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. En wij zeggen tegen het Franse volk: in de strijd tegen extremisme staat u niet alleen. Nederland staat naast u."

Gespannen sfeer in Frankrijk

In Frankrijk heerst de laatste tijd een gespannen sfeer. Dat is een gevolg van de moord op Samuel Paty, een 47-jarige docent die in een les spotprenten van de profeet Mohammed liet zien aan leerlingen.

Hij werd op 16 oktober onthoofd door een extremistische moslim vlakbij de school waar hij werkte in Parijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie doden bij mesaanval kerk in Nice: burgemeester spreekt van terreurdaad

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) spreekt namens het kabinet zijn afschuw uit. "Ik wil nog eens benadrukken dat wij voor de volle honderd procent achter Frankrijk staan in de strijd tegen dit soort terreur", zei de minister tijdens een Kamerdebat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore