Ga naar de inhoud
Geen gewonden

Politie schiet in Avignon man dood die passanten met vuurwapen bedreigde

Archieffoto Beeld © AFP

In de Franse stad Avignon heeft de politie een mogelijke moslimterrorist doodgeschoten. De man bedreigde passanten met een vuurwapen, meldt de politie. 

Volgens Franse media schreeuwde hij daarbij Allahu Akbar ('God is groot' in het Arabisch). Er is geen bevestiging van de autoriteiten daarvan. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Overigens betwijfelen andere Franse media of de doodgeschoten man terroristische motieven had. De man, die werd doodgeschoten in de buurt van een psychiatrisch ziekenhuis, zou 'onsamenhangende' opmerkingen hebben gemaakt, maar die zouden niet religieus van aard zijn geweest. 

Aanslag in Nice

Het incident volgt op de aanslag vanmorgen in een kerk in Nice, waarbij een vermeende moslimterrorist drie mensen met een mes vermoordde. Volgens de burgemeester van de stad is één slachtoffer onthoofd. Hij spreekt van een terreurdaad.

Eerste beelden van plek aanslag met mes in kerk Nice

00:34
Een man heeft in het Franse Nice een aanslag gepleegd in of bij een kerk. Zeker drie mensen zijn omgekomen. De dader is neergeschoten en gewond afgevoerd.

Franse media melden dat de dader is aangehouden. Bij zijn arrestatie is hij neergeschoten door agenten. Tijdens zijn actie riep ook hij steeds de woorden 'Allahu akbar'. De man is zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht. Hij zou in levensgevaar zijn.

Drie
Lees meer
Drie doden bij mesaanval kerk in Nice: burgemeester spreekt van terreurdaad

Steekpartij in Jeddah

In de Saoedische stad Jeddah heeft een man een bewaker neergestoken bij het Franse consulaat. De aanvaller gebruikte een 'scherp voorwerp' als wapen, melden Saoedische media. Het slachtoffer raakte gewond, maar zou niet in levensgevaar verkeren.

De Franse ambassade in het koninkrijk reageert boos en zegt dat niets een aanval op een diplomatieke post kan rechtvaardigen. De dader zou direct na de aanval zijn opgepakt door Saoedische veiligheidstroepen. Het gaat volgens de plaatselijke autoriteiten om een Saoediër. De nationaliteit van het slachtoffer is niet bekend.

Over het motief voor de aanval is niets bekendgemaakt.

Onthoofde
Lees meer
Onthoofde Samuel Paty (47) werd gezien als een gedreven en betrokken leraar

Jihadistisch geweld

Frankrijk is de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door jihadistisch geweld. Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren honderden mensen gedood. In Nice vielen in 2016 nog bijna negentig doden toen een man in een vrachtwagen inreed op voetgangers. Eerder deze maand zorgde de moord op leraar Samuel Paty voor geschokte reacties. Hij had spotprenten van de profeet Mohammed getoond tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting.

President Macron heeft zich na de moord op Paty door een moslimextremist fel uitgesproken tegen islamitisch extremisme. Ook verdedigde hij het publiceren van Mohammed-spotprenten. Dit leidde tot woede in islamitische landen. De premier van Pakistan verweet Macron islamofobie aan te moedigen. De Turkse president Erdogan riep op Franse producten in de ban te doen en de Iraanse president Rohani heeft gewaarschuwd dat het beledigen van de profeet Mohammed geweld uitlokt. In Bangladesh gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de uitspraken van Macron.