Ga naar de inhoud
Dader neergeschoten

Drie doden bij mesaanval kerk in Nice: burgemeester spreekt van terreurdaad

De straat is afgezet op de plek nabij de aanval. Beeld © ANP

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen door een aanval met een mes door een man in een kerk in de Franse stad Nice. De burgemeester zegt dat één slachtoffer is onthoofd en spreekt van een terreurdaad.

De aanval gebeurde rond 9:00 uur vanochtend. De man viel mensen aan in de Notre-Dame-basiliek in het centrum van de stad. 

Franse media melden dat de dader is aangehouden. Bij zijn arrestatie is hij neergeschoten door agenten. Tijdens zijn actie riep hij steeds de woorden 'Allahu akbar' ('God is groot' in het Arabisch). De man is zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht. Hij zou in levensgevaar zijn.

Eerste beelden van plek aanslag Nice

00:34
De dader is gewond afgevoerd.

Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, bevestigt de arrestatie. Volgens hem wijst alles erop dat het om een terreurdaad gaat, zo meldt hij op Twitter. Tegen het Franse BFM TV zegt hij dat uit het eerste onderzoek van de politie blijkt dat een vrouw is onthoofd. "Over de andere slachtoffers kunnen we op dit moment nog niks zeggen."

Controle 

Een van dodelijke slachtoffers is een beheerder van de kerk, die volgens Estrosi 'zeer gewaardeerd werd' door de kerkgangers. De burgemeester roept verder op tot eenheid in de stad. 

De politie laat weten dat de situatie in de stad inmiddels 'onder controle' is. Het onderzoek naar de motieven van de dader is geopend.

In Frankrijk heerst de laatste tijd een gespannen sfeer. Dat is een gevolg van de moord op Samuel Paty, een 47-jarige docent die in een les spotprenten van de profeet Mohammed liet zien aan leerlingen. Hij werd op 16 oktober onthoofd door een extremistische moslim vlakbij de school waar hij werkte in Parijs.

Nadien gingen Fransen massaal de straat op om een eerbetoon te maken en hun afschuw te tonen. Ook in andere landen maakte de moord veel los. De moord op Paty was bovendien niet de eerste islamitische aanslag in Frankrijk dit jaar. Zo werd in september nog een aanval gepleegd met een mes bij het oude kantoor van satirisch tijdschrift Charlie Hebdo, dat in januari 2015 ook doelwit was van een bloedige aanslag waarbij twaalf doden vielen.

Onthoofde
Lees ook:
Onthoofde Samuel Paty (47) werd gezien als een gedreven en betrokken leraar