Duitsland op slot

Nederlands gezin met Duits pension dubbel geraakt: 'Alle reserveringen afzeggen'

29 oktober 2020 07:32 Aangepast: 29 oktober 2020 16:34
Familie Spierenburg in hun pension Zur Quelle Beeld © Fam. Spierenburg

Gasten uit Nederland ontvangen werd lastig, maar het pension van het Nederlandse gezin Spierenburg in de Duitse Eifel kon gewoon open blijven voor Duitse toeristen. Het land had jaloersmakend lage besmettingscijfers, maar nu gaat daar ook alles dicht. "We kunnen duimen gaan draaien."

Dit jaar, 2020, had het jaar moeten worden voor de familie Spierenburg. Twee jaar terug verkochten ze hun huis in Utrecht om voorgoed te verkassen naar Duitsland.

Splinter (62) en zijn vrouw Ida kochten met het geld het pension Zur Quelle in het Eifelgebied. Ook hun volwassen kinderen, Joey en Janice, werden mede-eigenaar.

 

Het pension ligt in de Duitse Eifel Het pension ligt in de Duitse Eifel

"We zijn in een moeilijke tijd begonnen. Het eerste jaar doe je veel investeringen. Dit jaar wilden we laten zien wat we kunnen", vertelt Splinter. "Maar toen kwam corona."

Voor de tweede keer dit jaar moeten ze dicht. Vanaf maandag gaat namelijk in Duitsland alle horeca op slot, ook hotels en pensions mogen geen toeristen meer ontvangen. Voorlopig voor een maand, maar afhankelijk van de coronacijfers, misschien wel langer.

Dubbele klap

"Zwart-wit gezegd betekent het vier weken geen inkomsten, wel uitgaven. Tot nu toe mochten we Duitsers ontvangen, maar nu kan ik alle reserveringen gaan afzeggen", legt Spierenburg uit.

Voor de familie is het een dubbele klap. Ze kunnen niet alleen de zes kamers niet meer verhuren. Het restaurant en de bar moeten ook dicht en daar maken niet alleen de pensiongasten gebruik van.

"Ook dorpsbewoners komen hier graag binnenwandelen om een biertje te drinken. Vertegenwoordigers die onderweg zijn stoppen hier om te eten. Ook die inkomsten vallen helemaal weg. We kunnen duimen gaan draaien, daar komt het op neer."

Lockdown-light in Duitsland

De nieuwe maatregelen in Duitsland gaan in om het snel stijgende aantal besmettingen in te dammen. "Ze zijn als de dood dat het uit de hand loopt", vertelt Duitsland-correspondent Jeroen Akkermans.

De maatregelen gelden voor alle deelstaten. Bondskanselier Merkel heeft dat met de leiders van alle deelstaten besproken.

"Beter nu hard ingrijpen, dan kunnen we laten weer milder zijn", is het idee van de regering, legt Akkermans uit. "Niemand wil met kerst alleen zitten. Dat willen ze voorkomen."

De maatregelen tegen het toenemende aantal besmettingen wordt in Duitsland ook wel 'Wellebrecher' genoemd, golfbreker.

Dit zijn de maatregelen om de tweede golf besmettingen in te dammen.

  • Restaurants en bars gaan dicht
  • Ook sportscholen, sauna, theaters en bioscopen moeten sluiten
  • Hotels mogen geen toeristen ontvangen
  • Buiten met maximaal tien personen uit maximaal twee huishoudens bij elkaar
  • Scholen en kinderdagverblijven blijven open
  • Winkels mogen ook hun deuren openhouden, zolang ze niet te veel klanten tegelijk binnenlaten
  • Amateursport ligt stil, Bundesliga mag zonder publiek wel blijven spelen.

In de winterperiode zijn er altijd minder gasten, dus Spierenburg kijkt naar het nieuwe jaar. "De vulkaaneifel is een uniek gebied. Je hebt hier veel motorrijders, want het is een prachtige route. Wij weten dat je hier je brood kan verdienen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog altijd jaloersmakend, maar coronacijfers in Duitsland lopen op

Daarom laten ze hun avontuur niet vroegtijdig eindigen door corona. "Hoeveel mensen hebben niet de droom om een bed & breakfast te beginnen. Tegen die mensen zeg ik altijd: 'Jullie hebben de droom, wij hebben die gevolgd'", vertelt Spierenburg met ingehouden trots.

"Het is nu een kwestie van overleven, kosten verminderen. We gaan afhaalmaaltijden verkopen. Zo proberen we nog een graantje mee te pikken."

Het restaurant en de bar moeten vanaf maandag dicht Het restaurant en de bar moeten vanaf maandag dicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore