'Schending individuele vrijheid'

Excuses Qatar voor inwendige onderzoeken na vondst baby op vliegveldtoilet

28 oktober 2020 07:04 Aangepast: 28 oktober 2020 09:31
Controle op het vliegveld van Doha. Beeld © AFP

De regering van Qatar heeft excuses aangeboden voor de gedwongen inwendige onderzoeken waaraan meerdere vrouwen op de luchthaven van Doha werden onderworpen na de vondst van een in de steek gelaten pasgeboren baby.

Zij noemt het een schending van de individuele vrijheid van de vrouwen en betreurt het leed dat hen is aangedaan.

Vreselijke misdaad

"Zelfs als het doel van deze onderzoeken was om de ontsnapping van de daders van een vreselijke misdaad te voorkomen, betreurt de staat Qatar het leed of de schending van de individuele vrijheden die deze actie kan hebben veroorzaakt bij reizigers", staat op een overheidssite te lezen in een verklaring.

De Australische regering had een klacht ingediend bij de autoriteiten in Qatar over de gang van zaken op het vliegveld. In een toiletruimte was een pasgeboren baby gevonden. Vrouwen, onder wie veel Australiërs, werden vervolgens aangehouden en gedwongen hun ondergoed uit te doen en een inwendig onderzoek te ondergaan in een ambulance. De Australische vrouwen spreken van een 'afschuwelijke schending van hun rechten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Qatar haalt vrouwen uit vliegtuig voor inwendig onderzoek na vondst baby op toilet

Geen toestemming gevraagd

Het onderzoek moest uitwijzen of ze recent een kind hadden gebaard. De vrouwen werd niet om toestemming gevraagd. Hun was ook niets verteld over de vondst van de baby. 

Volgens Marise Payne, de Australische minister van Buitenlandse Zaken, is inmiddels duidelijk dat vrouwelijke passagiers van maar liefst tien vluchten aan de gynaecologische onderzoeken zijn onderworpen. Dat zijn meer vrouwen dan aanvankelijk werd gedacht. In het Australische parlement betitelde Payne de gang van zaken op de luchthaven van Doha als 'schromelijk verontrustend' en 'beledigend'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Australische Kim ontkwam aan inwendig onderzoek bij vliegtuig: 'Ik was doodsbang'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore