Ga naar de inhoud
Nationale Garde ingezet

Protesten en plunderingen in Philadelphia na dood zwarte man

Demonstranten in Philadelphia botsen met politieagenten. Beeld © ANP

In de Amerikaanse stad Philadelphia vinden voor de tweede avond op rij protesten en plunderingen plaats. De Nationale Garde is ingezet om de orde te herstellen. In de oostelijke stad wordt net als maandag geprotesteerd als reactie op de dood van een zwarte man, die door politieagenten werd neergeschoten.

De 27-jarige Walter Wallace was gewapend met een mes en negeerde een bevel om het te laten vallen. Daarop werd hij vanaf een paar meter afstand met meerdere kogels om het leven gebracht. 

Nationale Garde

Gisteren werd besloten om meer politie in te zetten en werd de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om de rust te herstellen. Maandag vonden er behalve protesten, vernielingen en plunderingen plaats. In het oosten van de stad sloeg vannacht een groep van ongeveer 1000 personen aan het plunderen, meldde de politie op Twitter.

Op social media circuleren beelden van mensen die een filliaal van warenhuis Walmart plunderen.  

Hoewel de demonstraties na de dood van Wallace maandag vreedzaam begonnen, werden ze naderhand gewelddadiger. Volgens de autoriteiten is er aanzienlijke schade toegebracht aan een aantal bedrijven en zijn 91 personen aangehouden. De Nationale Garde werd gisteren ingezet op aandringen van burgemeester Jim Kenney. 

Schietincident

In een video van het schietincident dat tot de ongeregeldheden leidde, is te zien hoe Wallace twee agenten met een mes benadert. Die trekken hun vuurwapens nadat zij hem hebben gewaarschuwd. Daarna deinsen de agenten terug. Even later in de video zijn schoten te horen en is te zien hoe Wallace in elkaar zakt. Elk van de twee agenten zou ongeveer zeven keer hebben geschoten. 

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren: 

Het slachtoffer leed aan een bipolaire stoornis, hetgeen volgens de advocaat van de familie bekend was. De hoofdinspecteur van de politie zei dat de agenten waren afgekomen op een melding van een man die schreeuwde en gewapend was met een mes. Meer details wilde hij niet geven zolang het onderzoek loopt.

Racisme en politiegeweld 

Sinds de dood van George Floyd in mei wordt in heel de Verenigde Staten geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. Het thema kwam zo ook op de agenda in aanloop naar de presidentsverkiezingen. 

"Onze harten zijn gebroken voor de familie van Walter Wallace junior, en voor iedereen die lijdt onder het emotionele gewicht van weer een verloren zwart leven in Amerika", zeiden de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris in een verklaring. "We kunnen niet accepteren dat een geestelijke gezondheidscrisis in dit land uitloopt in de dood."

Witte
Lees ook:
Witte agent verdacht van moord na dood ongewapende zwarte man
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.