Actie Manchester United-spits

Door voetballer Rashford krijgen honderdduizenden arme Britse kinderen toch eten

28 oktober 2020 06:38 Aangepast: 28 oktober 2020 06:42
Marcus Rashford Beeld © ANP

Kinderen uit arme gezinnen ook tijdens de herfstvakantie een schoolmaaltijd geven, daarvoor pleit Manchester United-spits Marcus Rashford. Maar in het Britse Lagerhuis werd het plan vorige week weggestemd. Britse bedrijven schieten nu massaal te hulp. "Deze kinderen doen ertoe."

Rashford groeide zelf op in armoede. En daarom zet de aanvaller van Manchester United zich al tijden in voor hongerige kinderen. "Dit gaat niet over politiek, maar over medemenselijkheid", zei hij eerder dit jaar, toen hij ervoor pleitte dat zo’n 200.000 kinderen uit arme gezinnen de gratis schoolmaaltijden ook tijdens de vakanties zouden moeten krijgen.

Marcus Rashford van Manchester United Marcus Rashford van Manchester United

In het voorjaar sloot de regering Johnson zich bij hem aan. De kinderen mochten tijdens de zomervakantie met een voucher toch elke dag een gratis maaltijd ophalen. Maar vorige week werd een voorstel weggestemd om de maaltijden tijdens de herfstvakantie ook uit te delen.

Verkeerde keelgat

"Britten zijn echt furieus dat dit voorstel is weggestemd", zegt onze correspondent Anne Saenen. "Het is mensen compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Je moet je voorstellen dat er in Groot-Brittannië heel veel kinderen onder de armoedegrens leven, dat veel kinderen echt honger hebben. Die maaltijden zijn iets symbolisch, en de schoolmaaltijd is meestal de enige gezonde maaltijd die deze kinderen op een dag eten."

Paar pond

Voor de coronacrisis bestond zo’n schoolmaaltijd meestal uit een warme lunch: rijst met kip of –heel Brits- fish and chips. Nu met de coronacrisis is het meestal een sandwich met ham of kaas, een plak cake en een stuk fruit. "En zo’n maaltijd kost maar een paar pond, dus het gaat niet over veel geld", zegt ze.

Anne Saenen maakte deze zomer een reportage over schoolmaaltijden

Britse meester helpt arme kinderen toch aan schoolmaaltijd

Rashford reageerde strijdvaardig: "Geen enkel kind zou met honger naar bed moeten gaan", zei hij na de stemming. En hij wees erop dat de maaltijden juist nu extra nodig zijn, want door de coronacrisis hebben voedselbanken te kampen met tekorten. Arme gezinnen kunnen al op minder voedselhulp rekenen. "Deze kinderen doen ertoe."

'Trots dat ik Brit ben'

En daar zijn veel Britten het mee eens. Ze schieten massaal te hulp. Supermarkten, restaurants, en vrijwilligers delen tijdens de herfstvakantie deze week gratis maaltijden uit. "Er zijn heel veel lokale initiatieven, ook in mijn buurt in Londen", zegt Saenen. Rashford reageert tegen de BBC geëmotioneerd. "Het maakt me trots om Brit te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Armoede dreigt voor half miljard mensen door coronacrisis'

Voor Boris Johnson krijgt deze hele affaire nog wel een staartje, verwacht Anne Saenen. "Zijn populariteit was tijdens de coronacrisis al flink gedaald. Hij kan deze grote rel er gewoon niet bij hebben."

Woede

Oppositiepartij Labour heeft al aangekondigd dat het met een nieuw voorstel komt na het herfstreces. En dus kondigde Johnson al snel een plan aan om arme gezinnen meer hulp te geven via de gemeente. "Maar de woede hierover is zo groot, dat er wel iets moet gaan veranderen."

En Rashford? Die is de grote held van Groot-Brittannië. Twee weken geleden werd al bekend dat hij wordt geëerd door de Queen. Saenen: "Ik zag zelfs al een plaatje rondgaan op Twitter met zijn naam bij Downing Street 10."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore