Conservatieve hoge rechter

Senaat stemt vóór benoeming Amy Barrett na 'kil politiek spel'

27 oktober 2020 01:53 Aangepast: 27 oktober 2020 06:50
Meteen na de stemming in de Senaat legde Amy Barrett in het Witte Huis haar eerste eed af. Beeld © AFP

De conservatieve Amy Coney Barrett mag door president Donald Trump officieel als nieuwe rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof worden benoemd. Dat heeft de Senaat besloten tijdens een stemming. "Voor Trump en de Republikeinen is dit een absoluut magisch moment", legt correspondent Erik Mouthaan uit.

De 48-jarige Barrett was eigenlijk al verzekerd van een plaats in het Hooggerechtshof. De stemming in de Senaat was in feite slechts een formaliteit, omdat de Republikeinen er een meerderheid hebben.

Conservatieve meerderheid

Van de senatoren stemden 52 voor het goedkeuren van Coney Barretts nominatie en stemden er 48 tegen. Senator Susan Collins uit de staat Maine was de enige Republikein die tegen stemde. Met de benoeming van Barrett groeit de conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof.

Dat is uitstekend nieuws voor de Republikeinen, legt correspondent Erik Mouthaan uit. "Zelfs als Trump over een week wordt weggestuurd door de kiezer, en de Republikeinen een meerderheid in de Senaat kwijtraken, zal hoge rechter Barrett mogelijk nog 30 jaar aan het Hooggerechtshof zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump kiest officieel voor conservatieve Amy Barrett als nieuwe hoge rechter

De super conservatieve meerderheid aan het hof zal ervoor zorgen dat Amerika een rechtse koers houdt. "Zelfs als Democraten en Biden het parlement veroveren en het land een ruk naar links maakt", vertelt Mouthaan.

Hypocriet, maar effectief

"Dit was een kil politiek spel van de republikeinen. Toen Obama in een verkiezingsjaar een rechter wilde aandragen voor het Hooggerechtshof, weigerden de Republikeinen de man te spreken", legt Mouthaan uit.

"Het argument was: zoiets moet je niet doen in een verkiezingsjaar, de kiezer moet hier invloed op hebben. Maar toen in een verkiezingsjaar een Republikeinse president een conservatieve rechter wilde benoemen, was die regel opeens totaal vergeten."

Dat is hypocriet, maar inderdaad een effectieve strategie. "Dit is het werk van de Republikeinse fractievoorzitter van de Senaat Mitch McConnell. Zijn doel is de rechtspraak in de VS een stuk conservatiever te maken."

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft voor de benoeming van Amy Coney Barrett gestemd. Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft voor de benoeming van Amy Coney Barrett gestemd.

Democraten zijn bang dat het ultrarechtse Hooggerechtshof de zorgwet Obamacare zal ontmantelen. Dat niet alleen. De conservatieve Barrett is mogelijk zelfs bereid om te morrelen aan de mogelijkheid van vrouwen om een abortus te ondergaan. Senator Chuck Schumer spreekt zelfs van 'de donkerste dag in de geschiedenis van de 231 jaar oude Senaat':

Eed afgelegd

Coney Barrett heeft meteen al de eerste van de twee eden afgelegd bij het Witte Huis. Trump had eerder al aangekondigd dat er na de stemming in de Senaat 'geen groot feest maar een fijne bijeenkomst' bij het Witte Huis zou worden georganiseerd. Mondkapjes zouden daar volgens een woordvoerder van het Witte Huis verplicht zijn, maar werden door Trump en Barrett niet gedragen.

Barrett dankte in een toespraak daarna onder anderen senator McConnell voor zijn inspanningen in het goedkeuringsproces rond haar benoeming. Ze zei het als haar taak te zien om haar eigen politieke voorkeuren geen rol te laten spelen in de vervulling van haar ambt:

Morgen zal opperrechter John Roberts de tweede eed van Coney Barrett afnemen in het Hooggerechtshof, waarmee haar benoeming definitief is en alle zetels in 's lands hoogste gerechtelijke instantie weer zijn gevuld.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore