H2O-moleculen

Nu weten we het zeker: er is water op de maan

26 oktober 2020 17:50 Aangepast: 26 oktober 2020 18:12
Voertuigen in een maankrater, illustratie van ruimtevaartorganisatie NASA. Beeld © EPA / NASA

Het is geen verrassing, maar het is nu met nieuw onderzoek bevestigd: er is water op de maan. Natuurlijk niet in de vorm van rivieren, meren of zeeën, maar zogeheten 'moleculair water'. De moleculen houden zich schuil in glas of opgesloten tussen maankorrels.

Dat die H2O-moleculen er ook echt zijn, is nu aangetoond met het SOFIA-programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het observatorium SOFIA  is ingebouwd in een Boeing 747-toestel. Aan boord van het vliegtuig bevindt zich onder meer een grote telescoop.

Straling bij maankrater

Omdat het onderzoek vanaf zo'n grote hoogte is gedaan, was het voor het eerst mogelijk om in de buurt van een maankrater straling vanaf het maanoppervlak waar te nemen die alleen maar kan zijn weerkaatst door moleculair water.

Twee artikelen over het nieuwe maanonderzoek verschijnen vandaag in het wetenschappelijke blad Nature Astronomy. Het ene gaat over de vondst van het moleculair water, het andere over de mogelijkheid dat zich in donkere, schaduwrijke plekken op de maan water heeft verzameld in ijsvorm.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NASA wil water op maan als brandstof voor raket gebruiken

De bevestiging van de aanwezigheid van water is belangrijk omdat er plannen zijn om opnieuw mensen naar de maan te sturen. Ook zou er een ruimtestation in een baan om de maan moeten worden gebracht, zoals het bemande ruimtestation ISS zijn rondjes om de aarde draait.

Brandstof mengen op de maan

Is er water, dan is er in de toekomst ook de mogelijkheid om op de maan brandstof aan te maken voor andere missies: water is één van de belangrijkste elementen van (raket-) brandstof. Zou je een tankstation op de maan kunnen aanleggen, dan spaart dat een hoop gewicht: voor de terugvlucht naar de aarde bijvoorbeeld, óf voor een missie verder de ruimte in, naar de planeet Mars bijvoorbeeld.

De eerste stap op de maan

Een historisch moment, vorig jaar herdacht: de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong zet in 1969 als eerste mens voet op de maan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore