President onder druk

Nationale staking tegen Loekasjenko: 'Zo'n kans krijgen we nooit meer'

26 oktober 2020 11:44 Aangepast: 26 oktober 2020 12:00
Arbeider maakt V-teken naar studenten en docenten Beeld © ANP

Arbeiders in Belarus leggen het werk neer, studenten gaan de confrontatie aan met hun docenten en het regime slaat terug met arrestaties. De confrontatie tussen president Aleksandr Loekasjenko en de oppositie bereikt een nieuw hoogtepunt. "Dit is de belangrijkste dag van de laatste drie maanden."

"Schande", schreeuwen boze studenten tegen hun leraar. "Lazer op." De docent lijkt even weg te lopen, maar dan draait hij zich om en geeft hij zijn studenten een dubbele middelvinger.

Dit soort video's komen de hele ochtend al naar buiten. Op Belarussische onderwijsinstellingen houden studenten bijeenkomsten tegen Loekasjenko, tot ongenoegen van hun docenten.

Uit Belarussische fabrieken komen video's van arbeiders die meedoen aan de nationale staking. Die staking kwam er omdat Loekasjenko afgelopen een ultimatum had laten verlopen. De oppositie had geëist dat Loekasjenko zou aftreden, iets dat hij ondanks massaprotesten al drie maanden vertikt. Nu zet de oppositie een nieuwe stap: het land platleggen.

Veel beelden vandaag van weglopende arbeiders:

"Dit is de belangrijkste dag van de laatste drie maanden", zegt Sergej Dylevski in een videoboodschap. Dylevski was een fabrieksarbeider. In Belarus is dat een groep waar Loekasjenko normaal gesproken op kan rekenen. Maar toen Loekasjenko in augustus geweld gebruikte tegen vreedzame demonstranten, werd Dylevski een ster van de oppositie.

'Slapeloze nacht'

"Ik heb de hele nacht niet geslapen. Ik twijfelde: zou er echt worden gestaakt? Maar nu zie ik: fabrieken, ondernemingen, de medische sector, de spoorwegen, iedereen begint te staken. En dat is ontzettend sterk", vertelt Dylevski, die de protesten om veiligheidsredenen moet volgen vanuit het buitenland.

Sergej Dylevski eerder dit jaar Sergej Dylevski eerder dit jaar

Hoe groot de staking precies is, valt nu nog moeilijk te zeggen. Wel verschijnen er veel amateurbeelden van sit-ins op universiteiten en stakende fabrieksarbeiders. Ook een aantal grote, prestigieuze fabrieken liggen stil. Dit gebeurde ook bij eerdere stakingen, die uiteindelijk op niets uitliepen omdat ze niet erg lang duurden.

Loekasjenko slaat terug

Daarnaast slaat het Loekasjenko-regime terug. In de stad Grodno, aan de grens met Polen, zijn vanochtend stakende arbeiders door de oproerpolitie bijeengedreven en afgevoerd. Het zou om vijf à tien werknemers gaan. Hun collega's werd daarna gevraagd om alsnog aan het werk te gaan. Ze weigerden. De fabriek is omsingeld door oproerpolitie, op de fabriekspijp wordt de oppositievlag gehesen.

De staking in Grodno ging ook na arrestaties verder De staking in Grodno ging ook na arrestaties verder

Uit de hoofdstad Minsk komen ondertussen beelden van arrestaties op straat. Daar zijn Belarussen de straat op gegaan uit solidariteit met de stakers.

Gisteren arresteerden de autoriteiten naar eigen zeggen al ruim 500 demonstranten. De politie vuurde rubberkogels en stungranaten af op de overigens vreedzame demonstranten. Vanochtend meldden Belarussische media ruim 100 arrestaties.

Beelden van de arrestaties vandaag:

Loekasjenko, 'de laatste dictator van Europa'

Aleksandr Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht in Belarus. Hij heeft als bijnaam 'de laatste dictator van Europa'. Maar de afgelopen maanden gaan vele tienduizenden Belarussen de straat op om vreedzaam tegen Loekasjenko te demonstreren. Dat blijft maar doorgaan, al zijn er duizenden mensen opgepakt.

De bom barstte na de presidentsverkiezingen van 9 augustus. Loekasjenko claimde de winst, met naar eigen zeggen 80 procent van de stemmen. Maar er zijn veel aanwijzingen voor verkiezingsfraude en dat pikken veel Belarussen niet.

Die protesten lopen nog steeds, maar Loekasjenko zit nog in het zadel. Hij heeft de steun van buurland Rusland en zijn eigen politie, leger en geheime dienst.

Dat Loekasjenko's regime martelt, ondervond Sasja (19 jaar)

RTL Nieuws sprak Sasja in Litouwen, waar hij naartoe is gevlucht
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schoonouders Stef opgepakt in Belarus: 'Ze liepen gewoon over straat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore