Ruim 78 procent van de Chilenen heeft tijdens een referendum vóór een verandering van de grondwet gestemd. Daarmee komt er hopelijk een einde aan de grote ongelijkheid in het land. "Deze triomf is van de bevolking."
De uitslag van het referendum werd gisteravond groots gevierd in de hoofdstad Santiago. Daar werd vuurwerk afgestoken en pleinen stroomden vol met feestvierende voorstanders.
"Ik had nooit gedacht dat wij Chilenen in staat zouden zijn om ons te verenigen voor zo'n verandering", jubelde de 46-jarige Maria Isabel Nunez bijvoorbeeld, te midden van de feestvreugde.

De huidige grondwet van Chili stamt nog uit de tijd van dictator Augusto Pinochet. In die grondwet werd vastgelegd dat er een kleine overheid is, die veel aan de markt overlaat. Politieke participatie van het volk werd ontmoedigd.
Maandenlange protesten
In Chili wordt al lange tijd geprotesteerd tegen het beleid van de regering. De prijsverhoging van de metrokaartjes was een jaar geleden voor veel Chilenen de druppel. Chili is een economisch sterk land, maar de kloof tussen arm en rijk is gigantisch. Zaken als zorg en onderwijs zijn geprivatiseerd en voor een groot deel van de bevolking nauwelijks te betalen.
De protesten daartegen ontaarden in rellen, waarbij zelfs het leger werd ingezet en tientallen doden vielen. Om de demonstranten tegemoet te komen werd het referendum gehouden. Zo krijgt de Chileense bevolking meer invloed in het beleid van de politiek.
'Democratie heeft gezegevierd'
"Deze triomf is van de bevolking. Dankzij ieders inspanningen kunnen we dit moment vieren", zei de 37-jarige Daniel op Santiago's Plaza Nunoa. "Wat me nog het meest blij maakt, is de opkomst van de jongeren. Jonge mensen die een verschil willen maken."
De Chileense president Sebastian Pinera, die geen kant had gekozen in de campagne voor het referendum, zei dat 'de democratie had gezegevierd'. Hij benadrukte dat er nog veel werk aan de winkel is.

"Deze volksraadpleging is niet het einde, het is het begin van een pad dat we allemaal samen moeten bewandelen om het eens te worden over een nieuwe grondwet voor Chili", zei Pinera in een televisietoespraak.
Volgens hem moet de nieuwe grondwet een raamwerk worden voor 'eenheid, stabiliteit en de toekomst'.