Ga naar de inhoud
Samuel Paty

Franse justitie vervolgt man voor liken foto onthoofde leraar

Nabestaanden en collega's van Paty met zijn portret. Beeld © AFP

Justitie in Frankrijk gaat een 22-jarige man vervolgen, omdat hij op twitter een gruwelijke foto had geliked van de onthoofde leraar Samuel Paty. Het gaat om een man van Tsjetsjeense afkomst, die al in beeld was bij de autoriteiten.

Paty had Mohammed-cartoons laten zien in zijn les over de vrijheid van meningsuiting. Voor een 18-jarige leerling, ook van Tsjetsjeense afkomst, was dat reden de leraar op straat te onthoofden. Voordat de politie hem doodschoot, zette hij een foto van zijn slachtoffer online.

Die werd vervolgens door de 22-jarige man, die nu vastzit, geliked.

Autoriteiten in actie

Na de moord op de leraar zijn de Franse autoriteiten keihard in actie gekomen tegen individuen en organisaties die zij verdenken van het steunen of aanwakkeren van moslimextremisme.

Onthoofde Franse leraar herdacht

01:55

De man die nu is opgepakt ontkent overigens dat hij is geradicaliseerd, zei de aanklager. Hij voegde eraan toe dat bij een huiszoeking diverse messen en 'andere wapens', die hij niet nader benoemde, zijn aangetroffen.

Het afbeelden van de profeet geldt in streng islamitische kringen als een ernstig vergrijp. In een land als Frankrijk is juist de satire een belangrijke traditie en is religiekritiek in deze vorm gemeengoed.

Onthoofde
Lees ook:
Onthoofde Samuel Paty (47) werd gezien als een gedreven en betrokken leraar
Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk treedt op tegen online verspreiden van persoonsgegevens