Oproep algemene staking

Belarussen massaal de straat op tegen Loekasjenko op laatste dag ultimatum

25 oktober 2020 17:38 Aangepast: 25 oktober 2020 17:43
Duizenden demonstranten protesteren tegen Loekasjenko in Minsk. Beeld © EPA

Belarussische demonstranten overspoelden vandaag opnieuw de straten van de hoofdstad Minsk om te protesteren tegen de omstreden leider Aleksandr Loekasjenko. Het is de laatste dag van een ultimatum van de oppositie tegen Loekasjenko om af te treden na maanden van massale protesten.

Door omstanders gemaakte video's die door lokale media werden verspreid, toonden een konvooi bussen met beveiligingsmensen naar het stadscentrum, samen met metalen kordons.

Schokgranaten

De oproerpolitie zette in de loop van de middag opnieuw schokgranaten in tegen demonstranten. Ooggetuigen hebben via sociale media meerdere gewonden gemeld. Ook zijn weer tientallen arrestaties verricht. Mensenrechtencentrum Viasna maakte melding van 120 aanhoudingen in verscheidene steden.

Een tiental metrostations in het centrum van Minsk waren gesloten om demonstranten ervan te weerhouden samen te komen en mobiel internet werd aan banden gelegd.

Ondanks de massale politie- en militaire aanwezigheid protesteerden naar schatting meer dan 100.000 mensen voor de elfde zondag op rij in Belarus, ook bekend als Wit-Rusland, tegen de president.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Belarus pakte 300 journalisten op sinds verkiezingen'

Verlammende algemene staking

De verbannen oppositieleider Svetlana Tichanovskaja gaf president Loekasjenko deze maand een termijn van twee weken om af te treden, het geweld te stoppen en politieke gevangenen vrij te laten. Zij waarschuwde dat hij anders met een verlammende algemene staking zou worden geconfronteerd.

Tijdens een bezoek aan Kopenhagen vrijdag gaf ze toe dat het onduidelijk was hoeveel Belarussen maandag zouden ingaan op de oproep tot een algemene staking. Veel mensen zijn bezorgd over intimidatie door de overheid en ontslag uit posities bij staatsbedrijven.

Steun Europese leiders

"Ik weet dat veel mensen bang zijn om hun baan te verliezen", zei ze. "We organiseren de stakingen niet zelf, het zijn de mensen zelf die beslissen of ze er klaar voor zijn of niet."

De 38-jarige politieke nieuwkomer ontvluchtte Belarus nadat ze de overwinning had geclaimd bij de presidentsverkiezingen van augustus. Loekasjenko (66) bleef echter zitten en kreeg een zesde termijn. Tichanovskaja heeft de steun van Europese leiders verzameld en opgeroepen tot nieuwe verkiezingen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore