Coronavirus

Paus ontmoet Spaanse premier zónder mondkapje, ondanks reeks besmettingen

24 oktober 2020 22:57
Beeld © AFP

Deze week verscheen paus Franciscus met een mondkapje op, maar hij lijkt daar inmiddels weer van afgestapt. Vandaag ontving hij de Spaanse premier in het Vaticaan. Bij de ontmoeting droegen ze geen mondkapje en hielden ze geen afstand.

En dat is opmerkelijk: het Vaticaan had deze week te maken met een reeks besmettingen met Covid-19, Spanje is ook hard getroffen door het virus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw recordaantal besmettingen in Frankrijk

Toen de Spaanse premier Sanchez aankwam bij het Vaticaan droeg hij een mondmasker, maar tijdens de ontmoeting met de paus had hij dat afgedaan. Paus Franciscus was ook zonder masker te zien.

Zwitserse garde besmet

13 leden van de Zwitserse Garde, de bewakers van de paus, raakten deze week besmet met corona, net als een persoon die in een gastenverblijf van het Vaticaan verbleef.

Franciscus had gedurende de pandemie meerdere ontmoetingen met regeringsleiders, waarbij hij geen mondkapje droeg. Deze week droeg hij tijdens een gebedsdienst wel een masker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-aanpak Europa: Ieren zitten thuis, terwijl de Zweden een biertje bestellen

Spaanse regering bijeen

Ook het feit dat Sanchez zonder mondkapje verscheen, is opmerkelijk. De Spaanse regering kwam vanavond bijeen om te bespreken of de noodtoestand moet worden uitgeroepen en onder welke voorwaarden. De maatregel maakt het voor zeventien Spaanse regio's mogelijk om strengere beperkingen op te leggen, zoals een uitgaansverbod om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Spanje was afgelopen week het zesde land ter wereld en het eerste in de EU dat een miljoen besmettingen meldde. Sánchez zei op televisie dat het er vermoedelijk wel 3 miljoen zijn.

Coronahaard vlak over de grens: ziekenhuizen Luik in nood

Het Belgische Luik lijkt de nieuwe coronahoofdstad van Europa te worden. Artsen smeken om hulp, ze kunnen de toestroom aan patiënten niet aan.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore