Grote verschillen

Corona-aanpak Europa: Ieren zitten thuis, terwijl de Zweden een biertje bestellen

24 oktober 2020 16:52 Aangepast: 24 oktober 2020 17:08
In de Ierse hoofdstad Dublin (links) zijn de winkels dicht, maar in het Zweedse Stockholm (rechts) kunnen mensen overal heen. Beeld © Livinus & Eyevine

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt razendsnel op. En dus ontstaat de vraag of we niet terug moeten naar de intelligente lockdown van dit voorjaar. Dezelfde vraag speelt in de landen om ons heen, waar de besmettingen record na record verbreken. Dit is een overzicht van de maatregelen die onze buurlanden in de tweede golf hebben genomen.

België

Onze zuiderburen hebben zich in korte tijd ontpopt tot de coronabrandhaard van Europa. Vooral in de gewesten Brussel en Wallonië lopen de besmettingen in rap tempo op. Datzelfde geldt voor het aantal ziekenhuisopnames. In coronahoofdstad Luik, met 1022 besmettingen per 100.000 inwoners, moeten daarom verplegers die corona hebben en niet ziek zijn gewoon aan het werk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo hoog is de nood in ziekenhuizen Luik: verplegers met corona moeten werken

Voor de Belgische regering reden om in te grijpen. Geen strenge lockdown zoals tijdens de eerste golf, maar eigenlijk een soortgelijke gedeeltelijke lockdown zoals bij ons. Zo is er sinds gisteren geen publiek meer welkom bij sportwedstrijden, competities bij amateursporten boven de 18 worden stilgelegd en de capaciteit van het openbaar vervoer wordt aangepast om mensen niet in de spits te laten reizen. En sinds vandaag geldt er in Brussel een avondklok tussen 22:00 uur en 06:00 uur.

Zo ziet de chaos in Luik eruit:

Het Belgische Luik lijkt de nieuwe coronahoofdstad van Europa te worden. Artsen smeken om hulp, ze kunnen de toestroom aan patiënten niet aan.

Spanje

Dan Spanje, de bakermat van de tweede golf. Al in een vroeg stadium in de zomer liepen de besmettingen daar flink op. Voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken reden om het reisadvies voor heel Spanje snel op oranje te zetten. Epicentrum van de uitbraak: Madrid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede coronagolf teistert Spanje: wat gaat daar mis?

De Spaanse hoofdstad zit daarom in lockdown. Vanwege niet-noodzakelijke redenen Madrid in of uit kan niet meer. Het land zet vooral in op een lokale aanpak. Ook enkele regio’s in Noord-Spanje en in Catalonië zitten in lockdown. In die regio's moeten bars en restaurants sluiten en worden reisbewegingen zoveel mogelijk beperkt. Daarbij is in religieuze gebouwen slechts een derde van de normale capaciteit welkom.

Portugal

Portugal was het land dat de eerste golf goed doorstond en ook in de tweede golf lijkt het land nog niet al te hard te worden geraakt. De besmettingen lopen wel wat op, waardoor de Portugese regering vooral al enkele voorzorgsmaatregelen treft.

Portugal is door lage coronacijfers een aantrekkelijke vakantiebestemming. Dat hadden ook Nederlandse jongeren door:

De Portugese politie treedt hard op tegen feestende Nederlandse jongeren in Albufeira. Ze geven overlast en drinken op straat. Ook houden ze geen afstand, waarmee de plaatselijke coronamaatregelen worden overtreden.

Die maatregelen zijn veelal alcoholgerelateerd. Zo is de verkoop van alcohol bij benzinestations verboden, iets wat bij ons sowieso al niet mag. Portugese winkels mogen na 20:00 uur geen alcohol meer verkopen en alcohol drinken in het openbaar is niet meer toegestaan. Daarnaast mag je niet met meer dan vijf mensen bij elkaar komen.

Frankrijk

Aan het einde van de zomer zette het ministerie van Buitenlandse Zaken de verschillende Franse departementen een voor een op oranje, vanwege de oplopende coronacijfers. Intussen is het hele land oranje gekleurd. De ziekenhuizen in heel Frankrijk lopen vol. Dat is ook de Franse regering niet ontgaan.

De straten van Parijs zijn uitgestorven door de avondklok. De straten van Parijs zijn uitgestorven door de avondklok.

Het sleutelwoord in de Franse aanpak is 'avondklok'. In negen grote Franse steden, waar in totaal zo’n 22 miljoen mensen wonen, mogen mensen zonder noodzakelijke reden niet meer tussen 21:00 uur en 06:00 uur de straat op. In zes van die negen steden geldt het allerhoogste alarm. Dat betekent dat de horeca daar gesloten is. In die steden geldt een maximale groepsgrootte van 10 personen en bruiloften en andere georganiseerde evenementen kunnen niet meer doorgaan.

Duitsland

Onze oosterburen zien de afgelopen dagen de coronacijfers flink toenemen. Vooral vandaag is de stijging groot, al lijkt dat te komen door een technische storing waardoor gisteren niet alle gevallen werden meegenomen in de telling. Ondanks de stijging zitten de Duitsers nog niet in de allerhoogste alarmfase. Bovendien hebben de Duitse ziekenhuizen een stuk grotere capaciteit om coronapatiënten te behandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw recordaantal besmettingen in Frankrijk

Vooralsnog kiezen de Duitsers daarom voor een lokale aanpak. Zoals in Berlijn, waar de grootste stijging van het aantal besmettingen is. Restaurants en bars moeten daar om 23:00 uur de deuren sluiten. Op feestjes zijn maximaal 10 mensen welkom. Wat wel landelijk geregeld is, is dat het verplicht is om je op luchthavens te laten testen als je vanuit een risicogebied komt. Dat geldt dus ook voor Nederlanders.

Oostenrijk

De Oostenrijkse besmettingscijfers volgen een patroon dat lijkt op dat van Duitsland. Er is dan ook net als bij onze oosterburen nog veel mogelijk. De maatregelen die er zijn, zijn vooral bedoeld uit voorzorg. Want bij de Oostenrijkers zit het superspreading event in skidorp Ischgl ongetwijfeld nog vers in het geheugen.

Skidorp Ischgl blijkt coronabrandhaard:

Het Oostenrijkse dorp Ischgl is één van de epicentra van de corona-uitbraak in Europa. De Vlaamse collega's van VTM gingen langs om te kijken hoe het zo uit de hand kon lopen in het populaire Oostenrijkse skioord.

Daarom zal après-ski tijdens het komende winterseizoen verboden zijn. Het gebruik van alcohol zal alleen toegestaan zijn tijdens het eten en je mag je alcoholische drankjes alleen zittend drinken. Dat geldt voor binnen en buiten. Daarnaast zal er in de skiliften een mondkapjesplicht gelden en als je op les wil, zal dat in een kleiner groepje zijn dan andere jaren.

Zwitserland

Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken is het duidelijk: Zwitserland is niet veilig en staat daarom op oranje. In het Alpenland stijgt het aantal besmettingen hard. Vorige week bleek dat in de regio Schwyz 1200 besmettingen waren, velen waarschijnlijk te linken aan een jodelconcert met meer dan 600 aanwezigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwitsers jodelconcert blijkt coronabrandhaard, aantal besmettingen loopt op

Maar veel maatregelen zijn er niet. Dat blijkt ook uit het jodelconcert, waar mensen wel afstand moesten houden, maar geen mondkapje hoefden te dragen. Ook is er nog geen enkele beperking voor de horeca. Daarbij zijn evenementen en shows met meer dan 1000 mensen gewoon weer toegestaan. Wel denkt Zwitserland alvast aan het komende winterseizoen. Daarin volgt het de maatregelen van Oostenrijk.

Italië

Italië staat bekend als het land waar het coronavirus in februari Europa binnendrong. De Italianen wilden het beter doen in de tweede golf en lange tijd lukte dat. Terwijl wij in Nederland de besmettingen fors zagen oplopen, bleven de cijfers in Italië laag. Maar in twee weken tijd is dat veranderd. Veertien dagen geleden kwamen er nog minder dan 6000 besmettingen per dag bij, nu zijn dat er bijna 20.000.

Deze Italiaanse arts hoopt niet meer mee te maken wat hij in de eerste golf zag:

Hij was één van de eersten die in Europa de noodklok luidden nadat corona zijn ziekenhuis, bijna letterlijk, had bestormd: ic-arts Roberto Cosentini.

De Italiaanse premier Conte wil niet overgaan op een totale lockdown zoals in het voorjaar. Wel moet de horeca om middernacht sluiten en krijgen burgemeesters de bevoegdheid om openbare ruimtes af te sluiten. Daarbij worden competities in de amateursport afgelast. De gouverneur van de Zuid-Italiaanse stad Napels gaat al verder. Hij heeft een 40 dagen lange lockdown en een avondklok ingesteld.

Ierland

Ierland staat bekend om het Ierse model. Dat model heeft verschillende alarmfasen. Aan iedere fase is een hele reeks maatregelen gekoppeld. Dat maakt het eenvoudig voor de Ieren om op te zoeken welke maatregelen er gelden als ze weten in welke alarmfase het land zich bevindt.

In deze winkelstraat in Dublin valt weinig te halen: alle winkels zijn dicht. In deze winkelstraat in Dublin valt weinig te halen: alle winkels zijn dicht.

Ierland zit nu op niveau 5, het allerhoogste niveau. Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven. Je krijgt een boete als je vanwege niet-noodzakelijke redenen verder reist dan 5 kilometer vanaf je huis. Ook mag je geen enkel bezoek meer ontvangen als het niet nodig is. Buiten de deur mag je met maximaal één ander huishouden afspreken. Religieuze bijeenkomsten mogen alleen online worden gehouden en alle niet-essentiële winkels en de horeca moeten de deuren sluiten.

Verenigd Koninkrijk

De Britten hebben het Ierse model overgenomen en er hun eigen draai aan gegeven. Zij koppelen een bepaalde alarmfase aan een bepaalde regio. Zo geldt de allerhoogste alarmfase voor onder andere de regio Manchester en de regio Liverpool. Voor die regio’s geldt dat je binnen niet mag samenkomen met mensen buiten je huishouden. Buiten geldt een maximum van zes personen.

De verschillende regels kunnen wel voor een hoop verwarring zorgen:

Om het aantal coronabesmettingen in te dammen, heeft de Britse overheid het land onderverdeeld in risicogebieden. Een Brits vissersdorpje valt binnen drie verschillende risiconiveaus. Daardoor zijn de inwoners van het dorpje het spoor bijster.

Opvallend is dat bars en pubs moeten sluiten tenzij ze een manier vinden om als restaurants te functioneren. Met andere woorden: als ze eten aanbieden mogen ze open blijven. Dat laatste is vooral het verschil met regio’s die onder een lagere alarmfase vallen, zoals Londen. Daar mag de horeca tot 22:00 uur gasten ontvangen en daarna overstappen op een bezorg- en afhaaldienst.

Zweden

Zweden, de vreemde eend in de bijt tijdens de eerste golf. Mensen werden toen wel gevraagd thuis te werken en afstand te houden, maar van een lockdown was zeker geen sprake. Winkels en horecagelegenheden bleven open en de Zweden konden eigenlijk gaan en staan waar ze wilden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zweden veilig? Volgens in Zweden woonachtige epidemioloog niet

Die tactiek had wel een hoop doden tot gevolg. Daarom sluiten de Zweden een andere, strengere aanpak in een tweede golf niet uit. Maar voorlopig komen die strengere maatregelen er niet, want de cijfers stijgen in Zweden niet zoals in andere Europese landen. En dus blijven winkels en de horeca, net zoals in het voorjaar, gewoon nog even open.

Zweden had tijdens de eerste golf een eigenzinnige aanpak:

Zweden pakt de strijd tegen Covid-19 anders aan dan de meeste Europese landen. Maar de kritiek was fors.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore