Geruchtmakende uitzetting

Irakese vluchteling in Finland zette dood in scène om dochter te laten blijven

23 oktober 2020 19:17
De skyline van Bagdad Beeld © RTL Nieuws

Een Irakese vluchteling die in 2017 Finland werd uitgezet, heeft volgens de politie zijn dood in scène gezet. Volgens zijn dochter werd hij in december 2017 doodgeschoten in Bagdad, maar volgens de Finse autoriteiten waren de papieren van zijn dood vervalst en is de man springlevend.

Zijn dochter en toenmalige partner worden nu verdacht van fraude en kunnen vier jaar de cel in gaan. Een woordvoerder van de politie zegt tegen de nationale omroep dat het verhoor van de dochter 'het vermoeden heeft bevestigd dat de man in leven is'.

Europees Hof

Het was de dochter van de vrouw die in 2017 de publiciteit zocht met het verhaal van de dood van haar vader. Ze stapte zelfs naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat haar gelijk gaf. De Finse staat had zich moeten realiseren dat de man gevaar zou lopen als hij zou worden uitgezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden Irakezen verlaten Finland vrijwillig

Zijn dochter ontving een bedrag van 20.000 euro aan smartengeld en Finland stopte tijdelijk met het uitzetten van vluchtelingen.

'Niet-corrupte politieagent'

De man kwam in 2015 vanuit Irak naar Finland. Hij zei dat hij uit Irak was gevlucht, omdat hij bedreigd werd. Zijn verhaal was dat hij in Irak als politieagent had gewerkt en altijd had geweigerd steekpenningen aan te nemen. Daardoor was hij zijn leven niet meer zeker, zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IND moet opnieuw beoordelen of Mustafa homo is: 'Dit doet pijn'

Zijn asielaanvraag werd geweigerd, omdat hij in Finland nooit was vervolgd. Hij zou overigens wel echt naar Irak zijn vertrokken, maar zou zijn dood daar in scène hebben gezet, om zijn dochter en haar kinderen in Finland te kunnen laten blijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore