'Oorlogssituatie'

Zo hoog is de nood in ziekenhuizen Luik: verplegers met corona moeten werken

24 oktober 2020 08:48 Aangepast: 24 oktober 2020 17:14
In het Belgische Luik wordt positief getest personeel gevraagd alsnog te komen werken. Beeld © Belga

In korte tijd heeft de Belgische stad Luik zich ontpopt tot de coronahoofdstad van Europa. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op en de ziekenhuizen stromen vol. Dus is er personeel nodig om alle patiënten te kunnen behandelen. Dat is niet altijd makkelijk, want ook het personeel kan corona oplopen. Maar ook aan degenen die positief zijn getest, wordt gevraagd te komen werken. "De situatie doet denken aan oorlog."

De Vlaamse Steven Laureys is neuroloog in het Academisch Ziekenhuis in Luik. Hij ziet dagelijks hoe zijn ziekenhuis in rap tempo volloopt. "Ik sta als neuroloog niet zelf aan het front. Maar ik heb heel veel respect voor de artsen en verpleegkundigen. Daar vragen we al lang heel veel van. De nood is hoog."

Neuroloog Steven Laureys merkt dat zijn ziekenhuis volloopt. Neuroloog Steven Laureys merkt dat zijn ziekenhuis volloopt.

Dat de nood hoog is, is goed te zien aan de cijfers. België heeft intussen meer besmettingen per 100.000 inwoners dan Nederland. De stad Luik, 25 kilometer van Maastricht, steekt er ver bovenuit. Waar België in de afgelopen week 510 besmettingen per 100.000 inwoners had, heeft Luik er 1022.

Tegelijkertijd lopen de ziekenhuisopnames ook op. In onderstaande grafiek is te zien dat het totale aantal ziekenhuisopnames in de provincie Luik nu zelfs hoger ligt, dan in de piek in het voorjaar.

Om al die patiënten dag en nacht te kunnen verzorgen is er natuurlijk personeel nodig. Alleen wordt het steeds lastiger om verpleegkundigen en artsen te vinden. Dus is er in het ziekenhuis in Luik een gewaagd besluit genomen. "Degenen die positief testen, maar niet ziek zijn, vragen we om te komen werken", zegt neuroloog Laureys.

Niet alleen nood aan bedden

"Dat laat zien dat we niet alleen tekort aan bedden hebben, maar ook aan mensen", zegt de neuroloog. "Het is niet zonder risico. Het is iets dat we niet graag zien. Maar het illustreert hoe moeilijk de situatie nu is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedrag tijdens corona: 'Nederlander past zich aan voor naasten, Belg voor iedereen'

Volgens Laureys is het ziekenhuis in Luik niet het enige ziekenhuis in België dat positief geteste mensen laat werken. "Ziekenhuizen kunnen zich geen quarantaines van artsen en verpleegkundigen permitteren. Onze mensen zijn geen supermannen of -vrouwen en toch vragen we veel van ze. Onder andere een uitzondering op de quarantaineregel. Uiteraard met voorzorgsmaatregelen."

Oorlog

Om het tekort aan mensen op te vangen, wordt er aan personeel op andere afdelingen gevraagd om bij te springen bij de coronazorg. "Dat gaat wel ten koste van de kwaliteit van de zorg", zegt Laureys daarover. "Mensen met brandwonden verwijzen we nu door naar andere centra. Het is een situatie die doet denken aan oorlog."

Die oorlogssituatie in Luik ziet er zo uit:

Het Belgische Luik lijkt de nieuwe coronahoofdstad van Europa te worden. Artsen smeken om hulp, ze kunnen de toestroom aan patiënten niet aan.

Daarom doet hij een oproep tot solidariteit aan andere ziekenhuizen om taken van Luik over te nemen. Allereerst ziekenhuizen in de directe omgeving van Luik. "Maar zij zijn ook verzadigd, dus moesten we kijken naar andere provincies", zegt de neuroloog. "Onder meer in Leuven worden mensen opgevangen, maar in veel provincies is het intussen code rood. Dus het wordt moeilijk om mensen te blijven verplaatsen."

Hulp van Maastricht?

Wat rest dan nog als optie? Het buitenland. Zo zouden enkele nabijgelegen Duitse steden kunnen bijspringen, maar ook Nederlandse. "Maastricht, Eindhoven, Keulen, want alleen kunnen we het niet meer aan", zegt Laureys. Maastricht is geografisch gezien geen onlogische keuze. De afstand tussen beide steden is slechts 25 kilometer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgische kapper sluit stagiair wekenlang op in kamer

Het MUMC, het ziekenhuis in Maastricht, laat in een reactie weten nog geen verzoek van het ziekenhuis in Luik te hebben ontvangen.

Als het verzoek komt, zal het een officieel internationaal verzoek zijn dat in Nederland landelijk wordt afgehandeld. Dat wil zeggen dat niet in Maastricht zelf beslist zal worden of het ziekenhuis in Zuid-Limburg ook daadwerkelijk patiënten kan overnemen.

Tot op heden zijn de cijfers in Maastricht veel minder hoog dan in Luik, en ook nog lang niet zo hoog als in de Randstad. Dus vangt het MUMC wel al dagelijks een aantal patiënten vanuit het westen van ons land op. Of er dan uiteindelijk nog plek zal zijn voor patiënten uit België is de vraag.

Vloedgolf

Neuroloog Laureys hoopt van wel. "Solidariteit is het sleutelwoord. We hebben een gecoördineerde aanpak nodig. Het gaat nog een tijdje aanhouden. Het is een golf, zelfs een vloedgolf. Maar een lichtpuntje: we weten dat ook een golf weer eindigt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore