Presidentsverkiezingen VS

Geen geschreeuw, meer inhoud: zo verliep het debat tussen Trump en Biden

23 oktober 2020 05:21 Aangepast: 23 oktober 2020 13:20
Trump (links) en Biden tijdens hun debat in Nashville. Beeld © ANP

Voor de laatste keer tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen stonden president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden vannacht tegenover elkaar. Van de chaos van het eerste debat was dit keer geen sprake, het ging zowaar over inhoud. Correspondent Erik Mouthaan zag een effectievere Trump. "Het is de vraag of het niet te laat komt."

Het debat op de Belmont Universiteit in Nashville, Tennessee werd geleid door NBC News-journalist Kristen Welker. Wat iedereen zich vooraf afvroeg: zou het opnieuw uitlopen op een chaotische vertoning zoals bij de eerste ontmoeting tussen de twee op 7 oktober of zouden de twee zich dit keer kunnen gedragen? Vooral Trump liet een geërgerde Biden toen nauwelijks uitpraten.

Mute-knop

Om een herhaling van zetten te voorkomen, konden dit keer de microfoons van de twee op momenten worden uitgedraaid. Maar, de zogenoemde mute-knop hoefde er helemaal niet aan te pas te komen. Trump had zich duidelijk voorgenomen om een rustigere houding aan te nemen. 

Hoewel de toon afweek, waren de thema's en argumenten van de twee hetzelfde als tijdens het eerste debat op 7 oktober. 

Trump begon met het verdedigen van zijn aanpak van het coronavirus, dat volgens hem veel meer slachtoffers had kunnen opleveren dan de ruim 220.000 doden die het land nu telt. "We hebben het ergste gehad," zei hij, en voegde eraan toe dat een vaccin binnen weken verspreid wordt door het leger. Een garantie daarvoor kon hij niet geven. 

Mondkapje

Biden droeg een mondkapje bij het betreden van het podium, Trump niet. De voormalige vicepresident hield het meerdere keren in de lucht terwijl hij de aanpak van de president bekritiseerde. "Dit is dezelfde man die je vertelde dat het met Pasen voorbij zou zijn. Hij heeft nog steeds geen plan. Hij zegt 'we moeten leven met het virus', maar we sterven met het virus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joe Biden vergroot voorsprong in Georgia

Een segment over nationale veiligheid en buitenlandbeleid liep uit op verwijten over en weer van corruptie. Trump haalde een verhaal aan van de New York Post over de banden van Biden's zoon Hunter in Oekraïne. "Misschien kun je het nu even uitleggen", zei Trump, die zonder enig bewijs claimde dat de Democraat miljoenen had aangenomen van andere landen. Biden ontkende en kaatste de bal terug: "Laat je belastingpapieren zien of stop met praten over corruptie."

Trump effectiever

Hoewel Trump "aan de lopende band loog" zag correspondent Erik Mouthaan een sterk debat van de president. "Hij was veel effectiever in het aanvallen van Biden. Pakte hem aan op zijn beleid. Hij lokte hem uit, bijvoorbeeld door Biden te laten toegeven dat die geen fossiele brandstoffen meer wil. Hij zei letterlijk: hoor je dat, Texas? Dit was echt een nieuwe tactiek."

"Vorige keer riep hij alleen maar dat Biden hartstikke links is, nu probeerde hij ook uit te leggen waarom", vervolgt Mouthaan. "Dat Biden dure plannen wil doorvoeren die waarschijnlijk leiden tot belastingverhoging. Daar zullen sommige Amerikanen best van schrikken. Die kan hij aan het twijfelen hebben gebracht."

Vijf redenen waarom Trump de verkiezingen nog kan winnen

Hij mag dan achter liggen in de peilingen, maar president Trump kan nog steeds winnen. Correspondent Erik Mouthaan legt uit hoe.

Bij het gedeelte over immigratiebeleid ging het over de 545 kinderen die aan de grens worden vastgehouden en van wie hun teruggestuurde ouders niet kunnen worden gevonden. "Zij bouwden de kooien, wij veranderden het beleid", wees Trump naar de vorige regering. Volgens de president werden de kinderen gebracht door drugshandelaren. Biden: "Ze kwamen hier met hun ouders. Het is crimineel wat er gebeurt." 

Kinderen in kooien

"Biden maakte een moreel punt van het feit dat kinderen bij de grens van hun ouders werden gescheiden", zegt Mouthaan, "maar Trump wees erop dat dat onder Obama ook al gebeurde." 

"Biden kon niet goed uitleggen dat het destijds alleen werd gedaan als er twijfel was of het wel om de echte ouders ging, of dat het smokkelaars of drugskoeriers waren. Onder Trump werden een half jaar lang alle kinderen standaard van hun ouders gescheiden, maar hij wees erop dat die kooien al eerder werden gebruikt. Dat is inderdaad zo."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump laat immigratie in campagne links liggen, ondanks successen

Toen ras in Amerika ter sprake kwam noemde Trump zichzelf "de minst racistische persoon in de ruimte". Biden sprak over politiegeweld en hervorming van het rechtssysteem, waarop de president hem vroeg waarom hij niet had ingegrepen als vicepresident onder Barack Obama. 

"Ook hier deed Trump het beter dan de vorige keer", vond Mouthaan. "Biden zei dat hij een einde wilde maken aan racisme en het buitensporige opsluiten van zwarte mannen. Trump wees hem erop dat juist Biden ooit een wet had aangenomen waardoor die vaker in de cel belandden. Dat was een fout, moest Biden toegeven."

Laatste kans Trump 

Voor Trump was het debat een laatste kans om het grote publiek te overtuigen en zijn achterstand in de peilingen op Biden te verkleinen. Op 7 oktober keken er nog 73 miljoen Amerikanen naar het eerste debat. Biden moest vooral zorgen dat hij niet in de fout ging. Mouthaan: "Hij heeft geen blunders gemaakt."

Of het debat van vannacht nog de nodige verschuivingen teweeg zal brengen? "Het is de vraag of er nog genoeg tijd is om het verschil te maken", zegt Mouthaan. "Er wordt al massaal gestemd. Trump wist Biden vannacht meer van zijn stuk te krijgen, maar het kan zomaar te laat zijn." 

Verkiezingsstrijd per golfkarretje: 'oorlog' in pensionadostad Florida

Vier jaar geleden won Trump dankzij senioren die massaal op hem stemden. Maar hij heeft nu een levensgroot probleem: de pensionado's haken af en gaan voor Biden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore