Wereldwijd actief

Australiër aangeklaagd voor afpersen 112 meisjes met naaktfoto's

23 oktober 2020 01:21
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een 25-jarige Australiër is aangeklaagd voor afpersing met naaktbeelden van 112 meisjes uit meerdere landen, melden de Australische autoriteiten. Of onder de slachtoffers ook meisjes uit Nederland zijn, werd uit de bekendmaking van de Australische federale politie niet duidelijk.

De man zou zich online hebben uitgegeven als een beroemdheid op sociale media om met meisjes in gesprek te raken. Daarna chanteerde hij de slachtoffers om seksuele handelingen uit te voeren voor de camera.

13-jarige Amerikaanse

Een Australische politie-eenheid die zich op de bestrijding van kindermisbruik richt, stelde een onderzoek in naar de verdachte na tips van Interpol en vanuit de Verenigde Staten. Een 13-jarig Amerikaans meisje had de politie verteld dat zij dacht dat de persoon die ze online sprak 15 jaar oud was, en dat hij seksueel getinte vragen aan haar stelde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groomingverdachte: 'Heb die meisjes trauma voor het leven bezorgd'

Het meisje zei dat hij haar screenshots van hun gesprek stuurde, die waren aangepast zodat het leek alsof zij meeging in zijn seksuele fantasieën. De verdachte zou vervolgens hebben gedreigd om de plaatjes naar haar familie en vrienden te sturen als zij niet deed wat hij zei. Daarna dwong hij het meisje zich uit te kleden en seksuele handelingen te verrichten terwijl hij en anderen online toekeken. De Australische autoriteiten gaan ervan uit dat de verdachte dezelfde methode gebruikte om andere meisjes uit meerdere landen te chanteren.

USB-sticks

Uit onderzoek van de politie bleek dat de een man uit Parkwood, een voorstad van het West-Australische Perth, achter de socialemedia-accounts van de dader zit. De politie doorzocht zijn huis en nam meerdere elektronische apparaten, een telefoon, harde schijven en USB-sticks in beslag. Daarop werden al snel meer dan 2000 seksueel getinte beelden van meisjes aangetroffen.

Een rechercheur zegt dat het 13-jarige meisje uit de Verenigde Staten erg dapper is geweest door haar verhaal te delen en hulp te zoeken. "Wij moedigen ouders en verzorgers aan om geregeld met hun kinderen in gesprek te gaan over hun online-activiteiten zodat zij zich op hun gemak voelen bij het vragen van hulp als dat nodig is."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore