Ga naar de inhoud
Zelf vangen mag

Australië vreest terugkeer dodelijke spin door heftige stormen

Een medewerker van het Australian Reptile Park melkt een trechterspin. Beeld © Getty

Australië maakt zich op voor een reeks stormen die met name de oostkust zullen raken. Er wordt gevreesd voor overstromingen, schade aan gewassen én de terugkeer van de dodelijke tunnelwebspin in woonhuizen.

De storm bouwt zich momenteel op en zal volgens de weersvoorspellingen vanaf vrijdag de gebieden rond de bekende steden Sydney, Melbourne, Brisbane en hoofdstad Canberra raken.

50 millimeter regen

Dat zal dagenlang gepaard gaan met veel wind, zware regenval, onweer en stevige hagelbuien. Op veel plekken zal minstens 50 millimeter regen vallen en dus wordt gewaarschuwd voor overstromingen, meldt The Guardian.

Boeren vrezen dat hun oogst schade oploopt door de hagel en harde wind. In het stormgebied wordt momenteel onder meer tarwe en gerst geoogst.

Extra waarschuwing

In New South Wales, de staat waar onder meer Sydney ligt, geldt nog een extra waarschuwing. Daar moeten mensen namelijk oppassen voor de Australische tunnelwebspin; die ondanks een goed werkend tegengif tot de dodelijkste spinnensoorten ter wereld behoort.

De natte weersomstandigheden en warme temperaturen zorgen volgens reptielenpark Australian Reptile Park voor de 'perfecte omstandigheden' voor deze spinnen om zich voort te planten en te gedijen in tuinen en huizen in Sydney, Newcastle en de regio Central Coast. Ook begin dit jaar werd gewaarschuwd voor de beestjes die enkele centimeters groot zijn.

Zelf vangen

De tunnelwebspin houdt van koele, vochtige plaatsen en kan zich verstoppen in wasgoed, kleding en schoenen. "Als je je schoenen buiten laat, geef ze dan eerst een tik op de grond voordat je blindelings je voet erin steekt", waarschuwt spinnen- en reptielenverzorger Jake Meney van het Australian Reptile Park.

Meney heeft nog een verzoek voor durfallen: als je de tunnelwebspin tegenkomt, vang hem dan voorzichtig in een bakje met wat vochtige aarde en lever hem in bij het reptielenpark. Daar worden de spinnen gemolken zodat tegengif gemaakt kan worden die levens kan redden.

De tunnelwebspin

De tunnelwebspin is een van de gevaarlijkste spinnen ter wereld. Er zijn momenteel veertig soorten van het dier bekend. De spinnen zijn tussen de 1 en 5 centimeter groot. Mannetjes zijn doorgaans dunner dan vrouwtjes. De spinnen hebben meestal een zwarte tot bruine kleur.

Niet alle soorten van de tunnelwebspin zijn gevaarlijk, maar enkelen staan bekend om hun sterke en snel werkende gif. Het mannetje van de Australische tunnelwebspin is naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de dertien doden die door beten vielen. Sinds de introductie van een tegengif in 1981 zijn er geen menselijke slachtoffers meer gevallen.

Bron: Australian Museum

Bron: RTL Nieuws