Persvrijheid

'Belarus pakte 300 journalisten op sinds verkiezingen'

22 oktober 2020 01:44 Aangepast: 22 oktober 2020 10:25
Wit-Russische demonstranten dragen een poster met de tekst 'de pers is heilig'. Beeld © ANP

In Belarus zijn bijna 300 journalisten opgepakt sinds de anti-regeringsprotesten die ontstonden na de verkiezingen in augustus. Dat meldt persvrijheidsorganisatie Reporters Without Borders (RSF).

President Aleksandr Loekasjenko, die Belarus al 26 jaar met harde hand regeert, bleef aan de macht door met de verkiezingsuitslag te sjoemelen en sloeg protesten die daarop op gang kwamen neer.

Vrijgelaten

Deze maand zijn in Belarus tot dusver zo'n 85 journalisten opgepakt, meldt RSF op basis van cijfers van de vereniging van journalisten in het land. Het merendeel van de journalisten is vrijgelaten nadat hun papieren waren gecontroleerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze drie vrouwen waren het gezicht van de oppositie in Wit-Rusland, wat is er met hen gebeurd?

Zeker acht journalisten zitten momenteel nog in de gevangenis. Afgelopen maandag werden vijf journalisten tot celstraffen veroordeeld, meldde de non-gouvernementele organisatie. "We roepen de autoriteiten op om de gevangen journalisten onmiddellijk vrij te laten", zei RSF-directeur Christian Mihr.

Platform oppositie

Dinsdag oordeelde een rechtbank in Minsk dat het populaire kanaal Nexta op berichtenplatform Telegram moet worden geblokkeerd omdat het extremistisch materiaal zou verspreiden. Nexta heeft rond de twee miljoen volgers en is een belangrijk platform voor de oppositie om informatie en video's over de anti-regeringsprotesten te verspreiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU straft Wit-Rusland alsnog met sancties: 'Bevolking niet in de steek laten'

Sasja werd gemarteld door regime Loekasjenko, de president waar zijn oma op stemde

De 19-jarige student Sasja werd uit het niets opgepakt, gevangengezet en gemarteld door het regime van de Wit-Russische president Loekasjeno.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore