Toespraak rally

Obama richt pijlen op Trump: 'Hij helpt alleen zichzelf'

22 oktober 2020 01:25 Aangepast: 22 oktober 2020 07:23
Obama tijdens zijn speech in Philadelphia. Beeld © ANP

In een speech bij een Democratische verkiezingsrally heeft voormalig president Barack Obama hard uitgehaald naar zijn opvolger Donald Trump. "Hij is niet in staat om zijn baan serieus te nemen", klonk het vannacht in Philadelphia, waar Obama zijn steun voor Joe Biden opnieuw onderstreepte.

De oud-president gaf zijn toespraak bij een zogeheten drive in-rally, waarbij belangstellenden luisteren vanuit of bij hun auto op een grote parkeerplaats. Bij de Democratische conventie sprak Obama in een virtuele speech eerder zijn steun uit voor Biden, dit keer sprak hij zijn gehoor rechtstreeks toe op locatie. 

'Helpt alleen zichzelf'

"Ik had nooit gedacht dat Donald Trump mijn visie of beleid zou doorzetten, maar ik hoopte voor het land dat hij het ambt serieus zou nemen", sprak Obama. "Dat is niet gebeurd. Hij heeft geen enkele interesse getoond in het helpen van iemand anders dan zichzelf en zijn vrienden."

De oud-president viel Trump ook aan op zijn aanpak van het coronavirus, dat inmiddels 221.000 levens heeft geëist in de Verenigde Staten. "De laatste dagen gaat het aantal besmettingen weer omhoog", zei hij. "En Donald Trump gaat ons niet beschermen. Hij doet niet eens de eenvoudigste dingen om zichzelf te beschermen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Obama brengt eerste biografie uit na verkiezingen VS

Volgens Obama heeft Trump zijn landgenoten in de steek gelaten door te treuzelen met een nieuw pakket van steunmaatregelen. Hij zou alleen goed voor zichzelf en de rijken zorgen. "Hij doet kennelijk zelfs zaken met China en blijkt daar een geheime bankrekening te hebben. Kan je je voorstellen dat ik dat zou hebben gedaan? Ze hadden me Beijing Barry genoemd."

In zijn toespraak riep Obama de Amerikanen op om gebruik te maken van vroegtijdig stemmen. In de cruciale swingstate Pennsylvania, waar hij vannacht sprak, legde hij uit waar kiezers een poststembiljet kunnen aanvragen. "Wat wij de komende 13 dagen doen, is beslissend voor de komende decennia."

Bewondering voor Biden

Obama zei dat hij Biden tijdens zijn presidentschap "is gaan bewonderen als iemand die iedereen behandelt met waardigheid en respect" en noemde hem "een vriend van werkende mensen". "Hij heeft mij een betere president gemaakt en heeft het karakter en de ervaring om dit een beter land te maken", aldus Obama. "Biden zal dit land beschermen tegen alle bedreigingen, buitenlandse, binnenlandse en microscopische."

Vanavond (vrijdagochtend 03.00 uur Nederlandse tijd, red.) staan Trump en Biden voor het laatst tegenover elkaar in een debat voor de verkiezingen van 3 november. 

Vijf redenen waarom Trump de verkiezingen nog kan winnen

Hij mag dan achter liggen in de peilingen, maar president Donald Trump kan de verkiezingen nog steeds winnen. Correspondent Erik Mouthaan legt uit hoe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore