Lid van sekte

Eigenaar Duits klooster 'verbijsterd' over politie-inval: 'Allemaal waanzin'

22 oktober 2020 00:29
Agenten op het terrein van klooster Graefenthal. Beeld © dpa

De eigenaar van het Duitse klooster Graefenthal waar gisterochtend vroeg een inval door de Duitse politie werd gedaan zegt "verbijsterd" te zijn over de actie. "Ik denk dat iemand jaloers op ons is", zegt de Nederlandse Camiel Engelen.

Met ruim honderd agenten viel de politie gisteren het oude klooster binnen. Daar zou een 25-jarige vrouw tegen haar wil zijn vastgehouden door een sekte. Volgens Engelen gaat het om een werknemer van zijn bedrijf. Volgens de Nederlander zou ze terwijl ze werd meegenomen "onder luid protest" hebben proberen duidelijk te maken dat ze vrijwillig in het klooster verbleef.

Profeet

In het klooster Graefenthal trof de politie 54 mensen aan, onder wie tien kinderen. De politie hield ook een 58-jarige Nederlander aan die zich profeet zou noemen. Volgens Engelen is de man een voorganger van de Orde der Transformanten, waar hijzelf ook bij hoort.

De orde is een van oorsprong Nederlandse geloofsbeweging, die als sekte wordt beschouwd. De groepering had in het Brabantse Hoeven ook een woongemeenschap, maar het is niet duidelijk of die nog bestaat. De orde kwam al eerder in opspraak omdat aanhangers ex-leden aanvielen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie ontdekt sekte in Duits klooster, Nederlandse 'profeet' opgepakt

De orde woont al jaren in Graefenthal en exploiteert het voormalige klooster als locatie voor evenementen. Engelen is directeur van het bedrijf. Volgens hem zijn er gisteren nog meer mensen opgepakt, maar die zijn in de loop van de dag weer vrijgelaten. De voorganger en de 25-jarige vrouw worden nog door de politie verhoord.

Kinderen

"Het is bizar als er op de vroege ochtend ineens politie binnenvalt met automatische wapens, die ze ook op kinderen richten", zegt Engelen, die stelt dat niet alle aanwezigen transformanten zijn. Er sliepen ook mensen die waren ingehuurd voor een evenement. Graefenthal is een populaire bestemming voor bruiloften, feesten en partijen.

De Duitse politie kreeg een melding dat de 25-jarige vrouw slachtoffer zou zijn van vrijheidsberoving. "Ik denk dat dat is gedaan door iemand die jaloers is op ons", zegt Engelen. "We hebben hier een succesvol bedrijf dat vorig jaar ruim 100.000 bezoekers heeft getrokken. Maar het is allemaal waanzin, de onderste steen moet boven komen."

Sekteleed onderschat: 'Geef je leven op'

Item van Editie NL waarin onder andere Alberto Stegeman vertelt over zijn onderzoek naar Nederlandse sektes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore