Orde der Transformanten

Politie ontdekt sekte in Duits klooster, Nederlandse 'profeet' opgepakt

21 oktober 2020 20:43 Aangepast: 22 oktober 2020 17:48
Agenten op het terrein van klooster Graefenthal. Beeld © dpa

De Duitse politie heeft in Asperden, vlak over de grens bij Nijmegen, een inval gedaan in een voormalig klooster. Daarbij zijn agenten op een sekte gestuit. Een 58-jarige Nederlander die zich profeet noemt, is gearresteerd.

In het klooster Graefenthal trof de politie 54 mensen aan, onder wie tien kinderen. Volgens de politie gaat het om mensen die 'in relatie staan tot een religieuze gemeenschap'. Mogelijk gaat het om de Orde der Transformanten, een van oorsprong Nederlandse sektarische geloofsbeweging. De orde kent 'cirkels', waarin gelovigen tot dezelfde geestelijke familie behoren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meldpunt sektes stopt: zorgen bij experts en slachtoffers

Een 25-jarige vrouw die tegen haar wil werd vastgehouden, is door de politie bevrijd. Ze moet nog worden verhoord.

Graefenthal is een eeuwenoud klooster dat in 1248 werd gesticht. Op het terrein staan kleine en grote gebouwen. Vanwege de uitgestrektheid van het terrein en de gebouwen met allerlei trappen en in- en uitgangen zette de politie ruim honderd mensen in bij de inval. Er zijn volgens de politie veel spullen in beslag genomen, die nader worden onderzocht.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er daadwerkelijk bij de zelfverklaarde profeet horen. Uit verhoor moet blijken of de Nederlander iets strafbaars heeft gedaan.

Sekteleed onderschat: 'Geef je leven op'

Item van Editie NL waarin onder andere Alberto Stegeman vertelt over zijn onderzoek naar Nederlandse sektes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore