Ga naar de inhoud
Ook minderjarigen vast

'Verdachten onthoofdingszaak medeplichtig aan terroristische moord'

Nabestaanden en collega's van Paty met zijn portret. Beeld © AFP

Medeplichtigheid aan een terroristische moord. Daarvan worden de zeven verdachten beschuldigd die vastzitten in de zaak van de onthoofde leraar Samuel Paty in Frankrijk. Er ligt nog geen formele aanklacht, zegt antiterrorismeaanklager Jean-François Ricard.

Na zijn terreurdood werd de 18-jarige Tsjetsjeense moslimextremist Abdoellakh Aboejedovitsj Anzorov doodgeschoten door de politie. Twee minderjarigen (14 en 15) worden ervan verdacht hem te hebben geholpen bij het identificeren van Paty. Zij zouden hem tegen betaling hebben aangewezen.

Een andere verdachte is de vader van een scholiere die op internet opriep tot actie tegen Paty. Volgens de aanklager had de vader meerdere berichten met de aanvaller uitgewisseld.

Verder worden de islamistische activist Abdelhakim Sefrioui en drie vrienden van de dader ervan verdacht dat zij de dader hebben vergezeld of begeleid bij de aankoop van een wapen.

Docent
Lees ook:
Docent maatschappijleer na onthoofding Frankrijk: 'Kan ook mij gebeuren'

Spotprenten

De docent had in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed getoond en werd daarvoor vermoord in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine. De in Moskou geboren dader wilde de 'profeet wreken', blijkt uit een audio-opname die hij op sociale media postte na de onthoofding.

De aanslag heeft Frankrijk diep geschokt. President Macron kondigde naar aanleiding van de moord een harde aanpak van het moslimextremisme aan. De Franse regering houdt vandaag een officiële herdenking voor Paty. Hij krijgt postuum de hoogste Franse onderscheiding, de Légion d'Honneur.

Onthoofde
Lees ook:
Onthoofde Samuel Paty (47) werd gezien als een gedreven en betrokken leraar