Ga naar de inhoud
Moordenaar Kim Wall

Duikbootmoordenaar Peter Madsen bedreigde medewerker om te ontsnappen

Peter Madsen is verooordeeld voor de moord op Kim Wall. Beeld © EPA

De tot levenslang veroordeelde moordenaar Peter Madsen wist vandaag uit de Deense gevangenis te ontsnappen door een werknemer te bedreigen met een wapen. Op die manier wist hij de bewakers bij de gevangenispoort te passeren.

Dat maakte de politie in Kopenhagen bekend tijdens een persconferentie. Madsen probeerde eerder vandaag te ontsnappen uit de gevangenis. Hij zit daar vast voor de moord op Kim Wall, een journaliste die hij doodde toen zij aan boord was van de duikboot. 

Madsen gijzelde volgens het Deense Ekstrabladet een psycholoog met een wapen dat leek op een pistool. Of het echt was, is onduidelijk, maar de bewakers dachten dat de psycholoog gevaar liep en lieten Madsen daarom vrij.

Beelden: hoe Madsen onder schot wordt gehouden

00:54
Op zo'n 500 meter afstand werd hij door zwaarbewapende agenten gedwongen zijn poging te staken.

Gevangenismedewerkers volgden Madsen nog, maar trokken zich terug toen Madsen ook hen bedreigde. Hij zou gedreigd hebben met een bom.

Vervolgens sprong Madsen vlak voor zijn arrestatie in een busje. Daar werd hij door de politie uitgehaald, geboeid en op de grond gelegd. Er zijn geen aanwijzingen dat de bestuurder van dat busje ook betrokken was bij de ontsnapping. 

Nepbomgordel

Omdat Madsen een riem om zijn buik had die leek op een bomgordel, werd hij aan een hek vastgemaakt zodat de riem onderzocht kon worden. Het bleek om een nepbom te gaan. 

Deense
Lees ook:
Deense uitvinder bekent bizarre moord op duikboot

Bij de ontsnappingspoging raakte niemand gewond, zei het afdelingshoofd van de gevangenis Hanne Høegh Rasmussen. Maar de ontsnapping was mentaal wel zwaar voor de medewerkers.

De ontsnapping wordt verder onderzocht door de politie en de gevangenis.

De bekentenis van Peter Madsen

Op 10 augustus 2017 stapte Wall aan boord van de zelfgemaakte onderzeeër van de uitvinder. Ze wilde een artikel schrijven over Madsen en zijn duikboot. "Er is er maar één schuldig en dat ben ik", zei Madsen op de Deense televisie.

De spraakmakende moordzaak deed destijds de gemoederen hoog oplaaien. Madsen vermoordde de journaliste met messteken, sneed het lichaam in stukken en dumpte de lichaamsdelen in het water. 

Madsen hield eerst steeds vol dat er sprake was geweest van een ongeval. Maar de Deense rechter oordeelde dat er duidelijk bewijs was dat hij de vrouw eerst had gemarteld en daarna had vermoord.