Légion d'Honneur

Onthoofde leraar krijgt postuum hoogste Franse onderscheiding

20 oktober 2020 10:53 Aangepast: 20 oktober 2020 12:05
Gisteren werd de leerkracht in Parijs groots herdacht. Beeld © SIPA Press

Samuel Paty, de geschiedenisleraar die vrijdagmiddag bij Parijs werd onthoofd, krijgt postuum de Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding. 

Paty (47) werd onthoofd in de buurt van de middelbare school waar hij lesgaf in Conflans-Sainte-Honorine, een van de voorsteden van Parijs. Zijn aanvaller, Abdullakh Anzorov, een 18-jarige Russische vluchteling van Tsjetsjeense afkomst, werd later door de politie doodgeschoten.

Charlie Hebdo

Het incident veroorzaakte een schok in Frankrijk en deed denken aan de bloedige terreuraanval op het satirische weekblad Charlie Hebdo in 2015 waarbij twaalf doden vielen.

Paty werd onthoofd omdat hij cartoons van de profeet Mohammed aan zijn leerlingen had getoond in een les over de vrijheid van meningsuiting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse aanpak islamitische terreur omstreden: 'Oorlogstaal gaat niet werken'

Fatwa

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin hadden de vader van een schoolmeisje en een bekende islamistische militant de dader aangezet tot de moordaanslag op Paty. "Ze hebben blijkbaar een fatwa tegen de leraar gelanceerd."

Een fatwa is een advies dat is uitgesproken door islamitische geestelijken waarin wordt gezegd hoe moslims zich moeten gedragen.

Ook in Berlijn is de onthoofde Franse leraar Samuel Paty herdacht. Ook in Berlijn is de onthoofde Franse leraar Samuel Paty herdacht.

Moskee dicht

Naar aanleiding van de moord op Paty gaan de Franse autoriteiten een moskee in een dichtbevolkte buitenwijk ten noordoosten van Parijs sluiten. De moskee had dagen voor de gruwelijke moord een video op zijn Facebook-pagina verspreid. Die was gericht tegen Paty en zijn klassikale discussie over vrijheid van meningsuiting, zei een bron dicht bij het onderzoek.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de moskee in de gemeente Pantin, die zo'n 1500 gelovigen telt, vanaf morgenavond zes maanden gesloten zal zijn. Maandag voerde de politie al een reeks invallen uit op islamitische netwerken.

Morgen wordt een nationale ceremonie ter ere van Paty gehouden in de Sorbonne-universiteit in Parijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onthoofde Samuel Paty (47) werd gezien als een gedreven en betrokken leraar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore