Lokale brandhaarden

Nog altijd jaloersmakend, maar coronacijfers in Duitsland lopen op

20 oktober 2020 16:05 Aangepast: 20 oktober 2020 17:31
Een mondmasker dragen is gemeengoed in Berlijn Beeld © Jeroen Akkermans / RTL Nieuws

Het aantal besmettingen in Duitsland is minder dan 8000 per dag, ongeveer hetzelfde aantal als in Nederland. Het verschil is dat Duitsland bijna vijf keer zoveel inwoners telt. Het is om jaloers op te worden, maar ook bij onze oosterburen ontstaan er steeds meer brandhaarden. "Het virus is verdomde grillig."

De cijfers in Duitsland lopen sterk op, maar als je het vergelijkt met Nederland valt het wel mee (zie de grafiek hieronder). Desondanks zijn ze in Duitsland zeer bezorgd, want op sommige plekken gaat het niet goed.

Covid-besmettingen Nederland / Duitsland

"Duitsers zijn heel bang om de controle te verliezen", vertelt correspondent Jeroen Akkermans. Maar ze hebben gelukkig één voordeel, vertelt hij. "Voorzorg is in de Duitse cultuur gebeiteld."

Duitsland heeft het hoogste aantal ic-bedden van Europa. Alleen al in deelstaat Noordrijn-Westfalen staan 6000 ic-bedden. Meer dan drie keer zoveel als in heel Nederland. De deelstaat houdt 80 ic-bedden vrij voor Nederlandse Covid-19-patiënten in 48 ziekenhuizen.

Het land is bereid veel geld uit te geven om overbelasting in ziekenhuizen te voorkomen. "Het virus is verdomde grillig. Het legt grote druk op de zorg. Ze willen niet dat er filevorming ontstaat bij ic's, anders moeten artsen beslissen over leven of dood. Dat willen ze hier niet. Euthanasie is in dit land nog steeds taboe," vertelt Akkermans.

Mondkapje? Geen discussie

In Nederland is er maandenlang discussie gevoerd over mondkapjes. In Duitsland niet. "In het begin vergat ik 'm nog weleens, maar het is inmiddels een tweede natuur geworden", zegt Akkermans. Op straat en ook in winkels is het normaal. "Al sinds april. Het RIVM is niet overtuigd, maar hier denken ze: voorkomen is beter dan genezen."

Volgens Akkermans zijn de Duitsers voorzichtiger als het om gezondheid gaat. "Daar plukken ze nu de vruchten van als je kijkt naar de cijfers."

In winkels en op straat een mondkapje op. In Duitsland is er veel minder discussie over. In winkels en op straat een mondkapje op. In Duitsland is er veel minder discussie over.

Toch gaat het op sommige plekken niet goed. In onderstaande kaart zijn sommige aantal gebieden donkerrood gekleurd. Hier ligt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners tussen 100 en 150.

Coronabrandhaarden Duitsland

Als je de cijfers van nu en een maand geleden vergelijkt, dan is het aantal positieve besmettingen verdubbeld. Zeker in hoofdstad Berlijn. Daar ziet de overheid donkere wolken verschijnen. "We zitten in totale crisismodus", zegt het lokale bestuur van de wijk Neukölln. Daar ligt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners op 180.

Coronahotspot Neukölln

Deze hippe en ruige wijk zit vol met winkeltjes, restaurants en cafés. Een plek waar mensen graag komen, maar het wordt inmiddels ook de coronahotspot van Duitsland genoemd.

Daarom moeten cafés vanaf 23.00 uur dicht ligt en mogen nachtwinkels geen alcohol meer verkopen. "Ze proberen de nachtcultuur te breken, want dat zien ze als een belangrijke verspreidingsbron", aldus Akkermans.

Er wonen veel (internationale) jongeren en mensen met een migratieachtergrond. Het bestuur klaagt dat ze meestal niet willen meewerken met bron- en contactonderzoek. Inmiddels valt de bron in 9 van de 10 gevallen hier niet meer te achterhalen.

Leus op straat: 'Niet doelloos rondwandelen. Mondkapje voor.' Leus op straat: 'Niet doelloos rondwandelen. Mondkapje voor.'

Corona-app

In Duitsland wordt al maanden een corona-app gebruikt, die waarschuwt als je met mensen met corona in contact bent gekomen. Je krijgt ook een melding als het risico laag is. "Tot voor kort kreeg ik daar per week een, hooguit twee meldingen van", zegt Akkermans. "Nu zijn het er zes. Vorige week zeven. Daaraan zie je dat het virus meer rondgaat."

Voor de zekerheid heeft Akkermans gisteren een test gedaan. Dat kan gewoon bij de huisarts om de hoek. "Gelukkig was ik negatief," vertelt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen XL-bierpullen of spannende decolletés: Duitsland baalt van Oktoberfest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore