Asteroïde Bennu

Precisiewerk op 333 miljoen kilometer afstand: sonde aast op stuk ruimterots

20 oktober 2020 07:43 Aangepast: 20 oktober 2020 10:02
Via een soort stofzuigerslang zal OSIRIS-REx proberen een stukje ruimterots op te zuigen. Beeld © NASA

Op een enorme afstand van de aarde probeert de Amerikaanse ruimtesonde OSIRIS-REx vanavond wat van een rots op de asteroïde Bennu af te halen en in een bakje te doen. Dit gruis brengt hij terug naar de aarde, zodat wetenschappers het kunnen onderzoeken. 

De bijzonder precaire operatie moet een beter beeld geven van het ontstaan van ons zonnestelsel. Misschien komen er uit het onderzoek wel aanwijzingen voor het ontstaan van leven op aarde. 

Stofzuigerslang

Vanavond zal de OSIRIS-REx een paar meter boven Bennu gaan vliegen en een soort stofzuigerslang laten zakken. Die raakt het oppervlak 10 seconden lang aan. Dat doet de sonde helemaal zelfstandig, de afstand naar de aarde is zo groot dat de vluchtleiding niet kan ingrijpen. De wetenschappers achter de missie hopen dat ze minstens 60 gram kunnen ophalen. Als dat klaar is, vliegt hij weg. In 2023 moet hij op aarde landen. De missie kost zo'n 1 miljard dollar.

Bestelbus

De OSIRIS-REx, zo groot als een bestelbus, werd in 2016 gelanceerd, en kwam twee jaar later bij Bennu aan. De asteroïde ligt bijna 333 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. De sonde heeft Bennu  sindsdien vanuit alle hoeken gefotografeerd en gemeten. Zo ontdekte hij sporen van watermoleculen op de rots. Ook zocht de sonde de ideale plek om materiaal van mee te nemen. De keuze viel op een krater met de naam Nightingale. Inmiddels heeft de sonde al 3,7 miljard kilometer op de teller staan.

Voor de Amerikanen is het de eerste keer dat ze materiaal van een asteroïde ophalen. Japan is ze voorgegaan met de missies Hayabusa en Hayabusa2.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

NASA toont asteroïde Bennu in hoogste resolutie ooit

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore