Ga naar de inhoud
Fatwa uitgesproken

'Vader van scholier adviseerde Franse leraar te onthoofden'

Massale demonstraties na de dood van de leraar. Beeld © SIPA Press

De vader van een schoolmeisje en een bekende islamistische militant hebben aangedrongen op de recente moordaanslag op een Franse leraar. "Ze hebben blijkbaar een fatwa tegen de leraar gelanceerd", zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

Een fatwa is een advies dat is uitgesproken door islamitische geestelijken waarin wordt gezegd hoe moslims zich moeten gedragen. De 47-jarige Samuel Paty werd vrijdag onthoofd omdat hij cartoons van profeet Mohammed had laten zien tijdens een les over vrijheid van meningsuiting. 

Politieoperaties gestart

De dader van de onthoofding is een 18-jarige Tsjetsjeen. Hij werd kort na de moordaanslag doodgeschoten door Franse politieagenten. De verdachte zou 'Allah Akbar' hebben geroepen naar de politie.

Elf andere verdachten zitten vast op verdenking, onder andere de twee mannen die een fatwa zouden hebben uitgesproken. 

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken worden er nog meer politieoperaties opgestart. Onderzocht wordt of bepaalde groepen uit de Franse moslimgemeenschap moeten worden opgeheven na beschuldigingen van het bevorderen van geweld en haat.

Massale
Lees ook:
Massale demonstraties in Frankrijk: 'Lesgeven kan dus je dood worden'

Ondertussen is Frankrijk in diepe rouw om de dood van de geschiedenisleraar. Tienduizenden Fransen kwamen gisteren bij elkaar om een mars te lopen. Ze zongen leuzen als 'Je suis Samuel' (Ik ben Samuel), een variatie op 'Je suis Charlie', en 'Je suis Prof' (Ik ben leraar). 

De Franse president Emmanuel Macron heeft laten weten de beveiliging op Franse scholen op te schroeven. Hij wil dat er nog voor het einde van de herfstvakantie 'concrete maatregelen' genomen worden om de veiligheid op en nabij scholen te verbeteren.