Ga naar de inhoud
Leerkracht vermoord

Massale demonstraties in Frankrijk: 'Lesgeven kan dus je dood worden'

Duizenden Fransen kwamen gisteren samen op de Place de la République in Parijs. Beeld © AFP

In verschillende Franse steden zijn gisteren tienduizenden demonstranten de straat opgegaan vanwege de onthoofding van een leraar in een voorstand van Parijs. Intussen wil president Emmanuel Macron dat er nog voor het einde van de herfstvakantie strenge beveiliging komt op Franse scholen.

Parijs, Lyon, Toulouse, Straatsburg, Nantes, Marseille, Lille en Bordeaux: het zijn zomaar een paar Franse steden waar gisteren tienduizenden Fransen samenkwamen. Met leuzen als 'Je suis Samuel', een variatie op 'Je suis Charlie', betuigen ze hun steun met Samuel Paty.

Onthoofding

Paty, een leerkracht op een middelbare school in een voorstad van Parijs, werd afgelopen week om het leven gebracht. Dat gebeurde nadat hij cartoons van profeet Mohammed had laten zien tijdens een les over vrijheid van meningsuiting.

9
Lees ook:
9 aanhoudingen na onthoofding Parijs, onder wie familie dader

De dader van de onthoofding is een 18-jarige Tsjetsjeen, die werd geboren in de Russische hoofdstad Moskou. Hij was gewapend met een mes en een luchtdrukgeweer. Hij werd niet lang na de moordaanslag doodgeschoten door Franse politieagenten. De verdachte zou 'Allah Akbar' hebben geroepen naar de politie.

Elf arrestaties

Zeker elf personen zijn naar aanleiding van de dood van Paty gearresteerd. De ophef in Frankrijk is groot. Het land werd in de afgelopen jaren vaker getroffen door terreuraanslagen en opnieuw trekken duizenden mensen nu de straat op om te protesteren.

Bij het grootste protest, op de Place de la République in Parijs, waren gisteren ook minister-president Jean Castex en de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, aanwezig.

'Dit raakt ons allen'

"Ik wil dat leerkrachten weten dat het hele land achter hen staat", vertelde Caltex. "Deze tragedie raakt ons allen want door de aanval op Paty is onze republiek aangevallen."

Even later twitterde Castex: "Jullie krijgen ons niet bang en jullie zullen geen verdeeldheid zaaien. Wij zijn Frankrijk".

Beveiliging verbeteren

Intussen heeft de Franse president Emmanuel Macron laten weten de beveiliging op Franse scholen op te schroeven. Hij wil dat er nog voor het einde van de herfstvakantie 'concrete maatregelen' genomen worden om de veiligheid op en nabij scholen te verbeteren.

Hoe precies? Dat is nog niet duidelijk. Later deze week moet er meer bekend worden over de veiligheidsmaatregelen.

'Islamitische terreuraanslag'

Eerder veroordeelde Macron de aanval al. Hij sprak van een 'islamitische terreuraanslag'. Hij bracht een bezoek aan de plek van de moord en sprak collega's van de omgekomen docent. Macron riep de Fransen op om 'samen op te staan tegen extremisme'. "Een van onze landgenoten is vermoord omdat hij kinderen de vrijheid van meningsuiting leerde, de vrijheid om wel of niet te geloven'.