Diva Taxi

Van werkloos naar trotse taxichauffeuse: Oegandese vrouwen nemen het stuur over

18 oktober 2020 18:43 Aangepast: 18 oktober 2020 19:29
Een van de 72 Oegandese vrouwen die sinds kort als taxichauffeuse werkt. Beeld © Facebook DivaTaxi

"De diva's zijn altijd op tijd", vertelt een vaste klant van Diva Taxi. Dit bedrijf geeft vrouwen in Oeganda een kans om als taxichauffeur aan de slag te gaan. En dat werk is welkom in een land waar veel bestaande banen door het coronavirus verdwenen zijn.

Het is in het vrij conservatieve Oeganda niet een alledaags gezicht. Het stuur dat niet in de handen van een man is, maar van een vrouw. Maar wat afgelopen juni als een grap kleinschalig begon is een succesvolle en steeds verder groeiende onderneming geworden.

De taxidienst Diva Taxi bestaat uit ruim 70 vrouwen die elk gemiddeld zo'n 30 ritten per week maakt. "Als vrouwen kunnen we deze tijd niet meer zo op Instagram schitteren", legt de woordvoerder van het bedrijf de naam uit. "Dus nu schitteren we als diva's met een echt doel."

Sceptische man

Donna Ochen is een van die tientallen 'diva's'. Ze verloor door de coronacrisis haar baan als accountant en was het thuiszitten beu. Na goedkeuring van haar sceptische man meldde Ochen zich aan.

"Het is een mogelijkheid om zelf te kunnen werken en mijn familie te ondersteunen", vertelt ze tegen persbureau AP. "Het stelt me in staat om iets voor mezelf te doen."

Volgens de bedenker van het bedrijf en de app, Gillian Kobusingye, zijn vrouwen gemotiveerder om deze kans op een baan te benutten. Die drang en motivatie maken Taxi Diva volgens haar onderscheidend. Zo zegt ze dat haar vrouwelijke collega's betrouwbaarder zijn.

"Onze dames werken onwijs hard en ik hou erg van het gevoel van trots dat ze tijdens het werk uitstralen", zegt Kobusingye. "Dat is het verschil tussen ons en de concurrentie."

'Ik voel me veiliger'

Jemimah Bamwebaze, een van de regelmatige gebruikers, is het daar mee eens. "De diva's zijn altijd op tijd", vertelt ze tegen AP. "Ik voel me veiliger als ik door een vrouw ergens heen wordt gereden."

Het veilig rondrijden is dus geen probleem. Wel zijn er nog zorgen over de veiligheid van de chauffeuses zelf. Zo krijgen de vrouwen die zich willen aansluiten een veiligheidscursus en een bus pepperspray.

Het neemt bij Donna Ochen niet alle zorgen weg. "Om vervelende situaties te voorkomen rijd ik alleen overdag", vertelt ze. Zo vreest ze voor dronken passagiers die vervelend kunnen worden.

Miljoenenstad

Als de economie weer opkrabbelt hoopt Ochen het werk als account weer op te kunnen pakken. Maar haar bestaan als 'taxi diva' wil ze niet meer volledig opgeven.

Omdat taxi's in de miljoenenstad Kampala een erg belangrijke manier van transport zijn, is er werk genoeg. En naast een VIP-service kunnen gebruikers met de app ook boodschappen aan huis laten bezorgen.

De app is inmiddels 500 keer gedownload. Het bedrijf verwacht tegen het einde van het jaar minstens 2000 actieve gebruikers te hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore