Ga naar de inhoud
Corona overleeft 9 uur

Nieuw bewijs: handen wassen helpt tegen corona

Een staafje waarmee een coronatest wordt afgenomen. Beeld © ANP

Japanse onderzoekers hebben nieuw bewijs gevonden dat handen wassen werkt om het coronavirus te bestrijden. Volgens de onderzoekers overleeft het coronavirus vijf keer langer op de huid van mensen dan een griepvirus.

Het coronavirus overleeft negen uur op de mensenhuid, een griepvirus 1,8 uur. Dat betekent dat het risico dat je corona overdraagt via contact een stuk groter is dan het risico dat je het griepvirus overdraagt, stellen de Japanse onderzoekers.

Handgel werkt binnen 15 seconden

Zij onderzochten de overlevingsduur op de huid van mensen die kort daarvoor waren gestorven. Zowel het coronavirus als het griepvirus worden binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol wordt gebruikt, dat in handgels zit.

Zwemdiploma halen is een stuk ongezelliger in coronatijd

02:24
Ieder kind kan wat steun tijdens het afzwemmen wel gebruiken.

De kans op verspreiding van het virus wordt groter als het virus lang blijft leven op de huid, aldus de onderzoekers. "Handhygiëne kan dat risico verminderen."

Handen wassen dus

De studie onderschrijft het beleid van de WHO en het RIVM, dat gericht is op het regelmatig en zorgvuldig wassen van de handen. Bijna 40 miljoen mensen wereldwijd zijn sinds de uitbraak in China eind vorig jaar met het coronavirus besmet.