Horrorgevangenis

Schoonouders Stef opgepakt in Belarus: 'Ze liepen gewoon over straat'

17 oktober 2020 18:08 Aangepast: 17 oktober 2020 18:25
Wachten buiten de gevangenismuren (archiefbeeld) Beeld © ANP

Ze hebben een hekel aan Aleksandr Loekasjenko, maar om arrestatie te voorkomen bleven ze expres weg van de demonstraties tegen de president. Toch werden de Belarussische schoonouders van Stef gisteren in de gevangenis gezet. "Mijn schoonmoeder kan niet lang zonder medicijnen."

Stefs schoonouders (55 en 57) wonen in het stadje Pinsk in Belarus, ook wel bekend als Wit-Rusland. Begin deze week kregen ze een dagvaarding in de bus voor het deelnemen aan demonstraties tegen Loekasjenko. Dat hadden ze niet gedaan, dus ze dachten dat ze zich wel konden verdedigen.

Naar gore kelder gebracht

Maar het liep anders, vertelt Stef aan RTL Nieuws. De plaatselijke rechtbank gaf ze geen schijn van kans. "Er werd meteen vonnis uitgesproken: tien dagen cel. Twee politieagenten hebben ze in de boeien geslagen en afgevoerd naar de gevangenis."

Ze zijn naar een 'gore kelder' gebracht, vol met luizen, vlooien en teken, zegt Stefs vriendin Maria. Ze is in paniek. "Ik weet in wat voor gevangenis ze zijn gezet, want ik ben daar met een schoolexcursie geweest. Er zitten alcoholisten en misschien ook wel mensen met het coronavirus. Een demonstrant is in die gevangenis gemarteld. Daar worden mijn ouders vastgehouden. Dan is tien dagen erg lang."

Het lijkt erop dat haar ouders slachtoffer zijn van paranoia bij het Loekasjenko-regime – en van brute pech. "Ze zijn gefilmd in een straat waar later protesten waren", zegt Stef. "Maar ze hebben nooit meegedaan het protest, ze liepen daar toevallig. Mijn schoonouders zijn doodsbang voor de gevolgen als ze zouden meedoen."

Artikel gaat verder onder het kader.

Anoniem voor Loekasjenko

Stef (29) woont sinds drie jaar samen met zijn Belarussische vriendin Maria (27) in Arnhem. Ze willen niet met hun volledige naam in het nieuws. Als Loekasjenko aan de macht blijft, willen ze de mogelijkheid houden om later nog Maria's familie te bezoeken.

Aleksandr Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht in Belarus. Hij heeft als bijnaam 'de laatste dictator van Europa'. Maar de afgelopen maanden gaan vele tienduizenden Belarussen de straat op om vreedzaam tegen Loekasjenko te demonstreren. Dat blijft maar doorgaan, al zijn er duizenden mensen opgepakt.

Protest tegen verkiezingsfraude

De bom barstte na de presidentsverkiezingen van 9 augustus. Loekasjenko claimde de winst, met naar eigen zeggen 80 procent van de stemmen. Maar er zijn veel aanwijzingen voor verkiezingsfraude en dat pikken veel Belarussen niet.

Die protesten lopen nog steeds, maar Loekasjenko zit nog in het zadel. Hij heeft de steun van buurland Rusland en zijn eigen politie, leger en geheime dienst.

Een demonstrant met het portret van president Loekasjenko Een demonstrant met het portret van president Loekasjenko

"Na het vonnis werden Maria's ouders meteen getransporteerd naar de gevangenis, zonder medicatie of warme kleding", vertelt Stef. "Ze mogen niet bellen en geen bezoek ontvangen. Elk contact met de buitenwereld wordt afgesneden."

Dringend medicijnen nodig

Dat laatste is een probleem voor Maria's moeder, zegt Stef. "Ze heeft hartkwalen en die spelen vooral op in stresssituaties. Het risico dat het misloopt, is nu groter dan normaal."

Ook Maria zegt dat haar moeder elke dag medicijnen nodig heeft. Haar zus heeft geprobeerd om medicijnen, eten en warme kleren af te geven, maar de gevangenisdeur werd dicht gesmeten. "De agent bij de ingang zei nog: 'als het slecht met haar gaat, bellen we wel een ambulance'. Maar ik weet zeker dat ze dat niet doen: ze laten mensen daar gewoon creperen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maria (19) werd symbool van protest Wit-Rusland: 'Ik had dood kunnen gaan'

Maria werd na het vonnis gevideobeld door haar zus. "Ik zag dat ze huilde. Ze zei dat onze ouders voor tien dagen in de gevangenis waren gezet. Ik kon het niet geloven, ik dacht dat ze een geldboete zouden krijgen."

'Ze willen het volk bang maken'

De schoonfamilie van Stef is overigens tegen Loekasjenko. Maria volgt het nieuws op de voet. "Ik hoor ook van vrienden en familie wat er allemaal in het land gebeurt. Het is vreselijk. Mensen worden opgepakt als ze bij de bushalte zitten of hun huis uit komen. Dat is het bevel van het Loekasjenko-regime. Ze willen het volk bang maken."

"Loekasjenko wil aan de macht blijven, tegen elke prijs. Maar wij haten hem, met hart en ziel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte over sancties Wit-Rusland: 'Wij zien Loekasjenko niet als president'

Treurige verjaardag

Triest genoeg wordt Maria's vader uitgerekend vandaag 55, in de gevangenis. "Ik kan niet meer eten en drinken. Ik kan niet meer werken. Ik kan niets meer. Ik denk alleen maar aan hen", zegt Maria. "Voor mij wordt dit de slechtste week uit mijn leven, want ik weet niet wat er met mijn ouders gebeurt."

Stef: "Ik kan altijd wel slapen, maar mijn vriendin ligt hele nachten wakker."

Maria en Stef proberen schot in de zaak te krijgen. "Het vonnis is op een vrijdagmiddag uitgesproken, maar dan is alles gesloten", vertelt Stef. "Alles wordt maandag weer hervat. Hopelijk kunnen we dan nog dingen veranderen, maar ik heb er een hard hoofd in."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore