Ga naar de inhoud
Absolute meerderheid

Premier Nieuw-Zeeland boekt monsterzege na succesvolle aanpak coronavirus

Beeld © ANP

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland stevent af op een absolute meerderheid bij de verkiezingen in Nieuw-Zeeland. Haar partij, vergelijkbaar met de Nederlandse PvdA, behaalt een nog nooit vertoonde monsterzege. Die heeft Ardern vooral te danken aan haar succesvolle aanpak in de strijd tegen het coronavirus.

Knuffelen met je kiezers, op de foto gaan en handjes geven: in Nieuw-Zeeland kan het allemaal. Corona is er nauwelijks nog. Daarvoor wordt de partij van Ardern nu beloond: de sociaaldemocraten staan in de voorlopige uitslagen op 64 van de 120 zetels. Gevolg: Ardern kan in haar eentje verder regeren, zonder coalitiepartner. Sinds de invoering van het huidige kiesstelsel in 1996 is dat nog nooit gebeurd.

De absolute meerderheid heeft Jacinda Ardern (40) vooral te danken aan haar coronabeleid, maar ook aan zichzelf. Ze groeide uit tot een soort popster.

Corona verslagen

Om te beginnen met Arderns coronabeleid. Dat was streng. Al op 20 maart, toen er nog maar zo'n 100 besmettingen waren, werden de grenzen gesloten en ging Nieuw-Zeeland in lockdown. 'Go hard en go early', was Arderns motto.

Tijdens die lockdown werd een groot testbeleid opgezet. Dat zorgde er onder meer voor dat Nieuw-Zeeland al na enkele maanden virusvrij was. De maatregelen werden versoepeld en Nieuw-Zeelanders konden weer van meer vrijheden genieten.

Die periode duurde 102 dagen, tot 11 augustus. Toen werden er plotseling weer vier besmettingen vastgesteld in Nieuw-Zeelands grootste stad Auckland. De bron daarvan is nog steeds niet bekend. Voor Adern genoeg reden om Auckland direct weer in lockdown te plaatsen.

Het werkte, want het land is opnieuw virusvrij. De enige coronagevallen zijn vooralsnog van terugkerende reizigers, die in quarantaine zitten. De coronamaatregelen zijn ingetrokken.

'Reisbubbel'

Nieuw-Zeeland heeft als geïsoleerd eiland wel een voordeel bij het bestrijden van het virus. De grenzen zijn nog altijd dicht voor buitenlanders.

Wel is er nu een zogenaamde 'reisbubbel' ingesteld met grote buur Australië. Nieuw-Zeelanders kunnen sinds kort naar twee Australische provincies reizen zonder daarbij in quarantaine te moeten. De reisbubbel is wel eenzijdig: Nieuw-Zeeland accepteert nog geen reizigers uit Australië, tenzij het gaat om Nieuw-Zeelanders die terugkeren.

Nieuw-Zeelanders kunnen weer 'gewoon' rugby kijken in het stadion

01:47

Politieke rockster

Vóór corona leek het erop dat Ardern het moeilijk zou krijgen. Het was haar regering niet gelukt om de beloofde 100.000 starterswoningen te bouwen. En ondanks Arderns beloftes is het armoedeprobleem onder kinderen nog steeds niet opgelost. Maar in coronatijd groeide Ardern voor veel mensen uit tot een soort politieke rockster.

Ardern koos ervoor om haar emoties gewoon te laten zien. Bijvoorbeeld toen ze, na de eerste golf, aankondigde dat er nul coronagevallen waren. Toen ze dat nieuws hoorde, deed ze 'een klein dansje' van vreugde.

Een ander bekend moment kwam tijdens een interview, toen er ineens een aardbeving begon. Ardern reageerde vrij ontspannen.

Vóór de coronatijd was Ardern al in 2018 bekend geworden omdat ze als premier-in-functie een kind baarde. Dat was nog maar de tweede keer in de wereld dat een vrouw dat deed.

Aanslag op moskee

Voordat Nieuw-Zeeland in lockdown ging, werden grote evenementen al afgelast. Dat gold ook voor de herdenking van de aanslag op een moskee in Christchurch: het was op 14 maart precies een jaar geleden dat een witte racist 51 moslims doodschoot. Het was de andere grote crisis voor Ardern.

In de dagen na de aanslag probeerde Ardern empathie met de slachtoffers te laten zien door onder andere met een hoofddoek een bezoek te brengen aan de moskee. In verkiezingstijd deed ze dat opnieuw.

Na de aanslag was Ardern ook daadkrachtig. Ze weigerde de naam van de dader uit te spreken en kwam met een strengere wapenwetgeving om nieuwe schietpartijen te voorkomen.

Economische problemen

Hoe lang de populariteitsboost van Ardern gaat duren, is nog de vraag. De gesloten grenzen zorgen ervoor dat het toerisme zo goed als plat ligt. Ardern beloofde in de campagne een beter klimaatbeleid, meer geld voor probleemscholen en hogere belastingen voor rijken. Of haar nieuwe beleid net als haar corona-aanpak een succes wordt is de vraag, maar dankzij de absolute meerderheid heeft Ardern nu wel haar handen vrij.

Nieuw-Zeeland
Lees ook:
Nieuw-Zeeland trekt bijna alle maatregelen tegen coronavirus in