Ga naar de inhoud
Mohammed-cartoons

9 aanhoudingen na onthoofding Parijs, onder wie familie dader

Agenten op de plek van de aanslag. Beeld © AFP

De Franse politie heeft negen verdachten aangehouden na de onthoofding van een leraar in een voorstad van Parijs. Onder de aangehouden mensen zouden familieleden van de dader zijn.

Dat meldt het Franse persbureau AFP. Gisteravond werd een man gedood op straat in Conflans Sainte Honorine, een voorstad van Parijs. Het zou gaan om een geschiedenisleraar die cartoons van de profeet Mohammed had laten zien tijdens een les over vrijheid van meningsuiting. 

'Man
Lees ook:
'Man op straat onthoofd in voorstad van Parijs'

De dader van de onthoofding is volgens Franse media een 18-jarige Tsjetsjeen, die werd geboren in de Russische hoofdstad Moskou. Hij was gewapend met een mes en een luchtdrukgeweer.

De politie was gealarmeerd omdat iemand zich verdacht ophield bij de school. Zij vonden daar de vermoorde leraar en de verdachte. Agenten openden het vuur. De verdachte stierf later aan zijn verwondingen, hij zou 'Allah Akbar' hebben geroepen naar de politie.

Onderzoek naar tweet

Gisteravond en afgelopen nacht pakte de politie in totaal negen mensen op. Het zou gaan om familieleden van de dader en de ouders van een leerling op de school waar het slachtoffer werkte. Drie andere arrestanten behoren tot de vriendenkring van de doodgeschoten verdachte. Het is onbekend of ze iets met de aanslag te maken hebben.

De politie onderzoekt een tweet waarin een foto van het hoofd van het slachtoffer werd getoond. De tweet is inmiddels verwijderd. Het is nog onduidelijk of het door de aanvaller is gepost.

Macron: dit was terreurdaad

De Franse president Emmanuel Macron sprak over een 'islamitische terreuraanslag'. Hij bracht een bezoek aan de plek van de moord en sprak collega's van de omgekomen docent.

Macron riep de Fransen op om 'samen op te staan tegen extremisme'. "Een van onze landgenoten is vermoord omdat hij kinderen de vrijheid van meningsuiting leerde, de vrijheid om wel of niet te geloven'.