Kartelgeweld

Nieuwe tactiek in door drugs verscheurd Mexico: wiet legaliseren

16 oktober 2020 19:43 Aangepast: 16 oktober 2020 19:48
In plaats van een 'war on drugs' kiezen de Mexicanen voor legalisering van cannabis. Beeld © AFP

Mexico en drugs. Het doet je waarschijnlijk denken aan de bloedige 'war on drugs' waarbij al vele doden zijn gevallen. Dat uitgerekend dat land nu op het punt staat om het gebruik van cannabis te legaliseren klinkt daarom misschien vreemd, maar toch is het zo. Het doel: Mexico veiliger maken en de economie een boost geven. Al gelooft niet iedereen daarin: "Dit is een populariteitsoffensief van de president."

Guillermo Nieto is een Mexicaanse zakenman. Hij juicht de legalisering van cannabis toe. Hij is zelfs al gestart met het verbouwen van de plant, want juist voor zakenmensen is een legalisering interessant. Mexico kan namelijk de grootste legale cannabismarkt ter wereld worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huurmoordenaar Mexicaans kartel geliquideerd in auto zus

"We denken daarmee banen te kunnen scheppen en inkomsten voor de overheid te genereren," zegt Nieto tegen persbureau Reuters. "Het zou onze economie erg kunnen helpen, zeker in deze coronatijden."

'Geen Mexicaan hoeft meer te sterven'

Maar het gaat niet alleen om de economie. Nieto ziet ook een hoop voordelen op het gebied van veiligheid. "Iedereen wint, want er zal geen Mexicaan meer hoeven te sterven of naar de gevangenis te gaan vanwege deze plant. Dat is winst voor iedereen."

Nieto doelt daarmee op de war on drugs. Duizenden Mexicaanse soldaten werden de afgelopen jaren het land ingestuurd om drugscriminelen uit te schakelen. Alleen al dit jaar kwamen daar zo’n 40.000 mensen bij om.

Oud-president Felipe Calderon begon met de 'War on Drugs'. Oud-president Felipe Calderon begon met de 'War on Drugs'.

De huidige regering wil het dus op een andere manier gaan aanpakken. Geen geweld tegen drugsbendes, maar simpelweg de wet aanpassen. Het plan is dus om cannabis te legaliseren. In 2017 werd medisch gebruik van cannabis al toegestaan, nu komt daar het recreatief gebruik bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe een oefenpotje tussen twee kartels volledig uit de hand liep

Het hooggerechtshof in Mexico speelt daarbij een grote rol. Zij oordeelden dat een verbod op recreatief gebruik van cannabis in strijd was met de grondwet. De regering kreeg daarom maar kort de tijd om met een wetsvoorstel te komen dat het gebruik ervan legaliseert.

Veel kritiek

Maar het plan stuit op veel kritiek. Teun Voeten, een Nederlandse antropoloog die gepromoveerd is op het drugsgeweld in Mexico is kritisch. "Dit is een populariteitsoffensief van de president", zegt hij.

Hij is vooral kritisch op de gedachte dat de straten in Mexico veiliger zullen worden. "Iedereen die iets weet van kartelgeweld moet hierom lachen. Mexico is vooral een exportland, minder een consumptieland. Het exporteert relatief veel harddrugs en minder cannabis. Dus zo doe je niets aan het geweld, dat vooral om harddrugs draait."

Een Mexicaans kartel laat zien wat het allemaal in huis heeft:

In een video op social media laat het Mexicaanse Jaliscokartel zijn spierballen zien. De volgelingen scanderen de naam van El Mencho, de bijnaam van leider Nemesio Oseguera Cervantes.

Toch erkent Voeten wel dat de war on drugs geen goede tactiek was. "Dat was niet succesvol, maar je moet in plaats daarvan manieren vinden om het gebruik van drugs terug te dringen. Dat doe je door corruptie aan te pakken, net zoals de enorme economische ongelijkheid, het witwascircuit en de consumptie", zegt hij. "Door deze nieuwe wet neemt het gebruik toe en er wordt tegelijkertijd een markt voor zwaardere softdrugs gecreëerd waar mensen dan naartoe gaan."

Andere drugs

Die visie wordt gedeeld door Yarin Eski, onderzoeker op het gebied van veiligheid op de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Het is waarschijnlijk dat het geweld bij druggerelateerde criminaliteit rond cannabis zal afnemen, maar je hebt ook nog andere drugs en andere vormen van criminaliteit. Dus of het veel zal uitmaken vraag ik me echt hard af", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crystal meth: Spaanse politie doet recordvondst in marmer

Volgens Eski zou er nog iets meer moeten worden gedaan. "Als je cannabis legaliseert, legaliseer dan ook alle andere drugs. Want als je bijvoorbeeld cocaïne nog illegaal houdt, dan verplaatst de druggerelateerde criminaliteit en het geweld dat ermee gepaard gaat zich nog harder richting de cocaïne."

'Peace on drugs'

En dus spreekt Eski liever niet van een 'war on drugs', maar van een 'peace on drugs'. "Kijk, in principe wil je natuurlijk dat alles gelegaliseerd wordt. Cocaïne, heroïne, door iedereen overal tegelijkertijd. Maar dat is een beetje een utopie vooralsnog", zegt hij.

Daar lijkt hij gelijk in te krijgen. Want de peace on drugs komt er voorlopig niet. Drugs zoals cocaïne blijven illegaal.

El Chapo is dé beroemde drugsbaron. Zijn dochter deelt voedselpakketen uit om vertrouwen te winnen:

De Mexicaanse drugsbaron El Chapo en zijn Sinaloakartel zijn beroemd om hun wreedheden. Maar nu delen ze eten uit in miljoenenstad Guadalajara. Ze hopen zo de vertrouwen van de mensen te winnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore