69 miljoen jaar oud

Jongen (12) ontdekt zeldzaam dino-skelet in Canada: 'Sprakeloos'

15 oktober 2020 20:06 Aangepast: 15 oktober 2020 20:22
Nathan en zijn vader vonden een skelet van 69 miljoen jaar oud. Beeld © NATURE CONSERVANCY OF CANADA

De 12-jarige Nathan Hrushkin wist niet wat hem overkwam toen hij tijdens een wandeling met zijn vader grote botten uit een rots zag steken. Het bleek een dinosaurusskelet van 69 miljoen jaar oud.

Nathan deed de ontdekking afgelopen juli in een beschermd natuurgebied in Canada. Vandaag werd de opgraving van het skelet voltooid. De 12-jarige jongen was 'letterlijk sprakeloos'. "Ik was zo in shock dat ik een dinosaurusskelet had gevonden", zegt de jongen tegen de BBC

Hadrosaurus

Nathan is sinds zijn zesde al geïnteresseerd in dinosauriërs en wandelt vaak met zijn vader. Een jaar geleden vonden de twee al fragmenten van oude fossielen op dezelfde plek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tyrannosaurus rex 'Stan' duurste dino ooit: geveild voor 27 miljoen euro

Dus besloten ze afgelopen zomer terug te keren. Ze wisten gelijk dat ze iets bijzonders hadden gevonden. "Het zag eruit als het uiteinde van een dijbeen. Je kon het voor niets anders aanzien", zegt de vader van Nathan.

En dat bleek te kloppen: de botten zijn van een Hadrosaurus. Onderzoekers zijn blij met de vondst: de dinosaurus komt uit een tijdperk waarover nog weinig bekend is. 

Een Hadrosaurus. Een Hadrosaurus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore