Omstreden verhaal

Trump boos: Facebook en Twitter weren artikel over zoon Biden

15 oktober 2020 03:28
Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump is boos op Twitter en Facebook omdat die besloten de verspreiding te beperken van een omstreden artikel over Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, Trumps Democratische uitdager bij de aankomende presidentsverkiezingen.

The New York Post, een rechtse krant van mediamagnaat Rupert Murdoch die ook eigenaar is van tv-zender Fox News, schreef op basis van opgedoken e-mails dat Hunter Biden zo'n zes jaar geleden gebruik heeft gemaakt van de positie van zijn vader, destijds vicepresident van Barack Obama.

Ontmoeting 

Dat zou gebeurd zijn toen Hunter Biden werkzaam was voor de Oekraïense aardgasmaatschappij Burisma en zijn vader verregaande invloed had op het Amerikaanse regeringsbeleid ten opzichte van Oekraïne. De Post schrijft op basis van de verkregen informatie dat Biden senior de baas van het bedrijf ontmoette. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook geen politieke advertenties op Facebook na verkiezingen VS

Volgens een woordvoerder van de Biden-campagne zou er nooit een ontmoetingen hebben plaatsgevonden. De Post baseert zich op een e-mails, waarvan niet kan worden vastgesteld of die echt zijn. Rudy Giuliani, een vertrouweling van Trump, zou de informatie aan de krant hebben doorgespeeld.

Reparatie computer

De e-mails zouden zijn gevonden op een computer die bij een reparateur in Delaware, de thuisstaat van Biden, zou zijn afgeleverd en niet werd opgehaald. De eigenaar van de zaak zou een kopie van de e-mails hebben gemaakt, zo schrijft de Post, en die aan Giuliani hebben overhandigd.

Facebook besloot de verspreiding van het verhaal te vertragen om onafhankelijke feitencheckers ernaar te laten kijken. Twitter gaf naderhand aan dat het onder meer had ingegrepen omdat de verhalen van The New York Post op gehackt materiaal gebaseerd zouden zijn, hetgeen in strijd is met de huisregels van Twitter.

Heterdaad betrapt

Op zijn eigen Twitter-account zei president Trump het vreselijk te vinden dat Facebook en Twitter ingrepen in de verspreiding van het bericht. Volgens hem zijn Hunter Biden en diens vader op heterdaad betrapt.

Twitter-topman Jack Dorsey zei dat de blokkade van het New York Post-artikel beter had moeten worden uitgelegd en gecommuniceerd. Het blokkeren van een link zonder verdere uitleg noemde hij "onacceptabel". Twitter zou ook het account van Trumps woordvoerder Kayleigh McEnany hebben geblokkeerd nadat zij het artikel van The New York Post had gedeeld.

Eerste rally Trump na coronabesmetting: 'Ik ga iedereen zoenen'

President Trump hervatte deze week zijn campagne na zijn besmetting met het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore