Toerisme

Op vakantie naar Australië? Op z'n vroegst pas weer in 2022

14 oktober 2020 12:32 Aangepast: 14 oktober 2020 14:54
Een vrouw geeft een kangoeroe wat eten Beeld © ANP

Wie op vakantie wil naar Australië moet nog even geduld hebben. Het land blijft voorlopig nog op slot zitten voor toeristen van buitenaf. Ook de Australiërs kunnen een trip naar Europa of de Verenigde Staten voorlopig uit hun hoofd zetten.

De regering gaat er namelijk vanuit dat de bevolking pas aan het einde van 2021 gevaccineerd zal zijn. Tot die tijd kun je je reisplannen om naar Australië af te reizen, beter uitstellen. Voor de Australiërs geldt dat ook. Toch is er nog iets positiefs. Voor landen die corona wel onder controle hebben, zullen de Australische grenzen naar verwachting eerder opengaan. Mogelijk kunnen de Australiërs dan wel naar Nieuw-Zeeland toe aan het eind van volgend jaar.

Dat zou een blauwdruk kunnen zijn voor de mogelijke uitbreiding van de reizen van en naar Australië. Toch drukt Simon Birmingham, minister van Toerisme, de mensen nog wel wat op het hart. “Het mag absoluut niet ten koste gaan van de gezondheid en de economische kracht.”

'Holiday Here This Year'

"We maken er maar het beste van", is een bekend credo sinds we in Nederland geadviseerd worden vakantie in eigen land te vieren. Ook de Australiërs krijgen daar nu mee te maken. De campagne 'Holiday Here This Year' moet de inwoners stimuleren om wel iets te gaan doen, maar daarbij dan wel Down Under te blijven.

Nu de zomer voor de deur staat - want in Australië zijn de seizoenen omgekeerd - moet de toeristenindustrie een boost krijgen. Surfen op Byron Bay of een boottocht naar het Great Barrier Reef zijn hotspots waar voorlopig alleen Australiërs te vinden zijn.

"Aangezien onze internationale grenzen wellicht nog een tijdje gesloten blijven en de zomervakantie over een paar maanden aanbreekt, roepen we alle Australiërs op om iets nieuws te proberen en een vakantie in Australië te boeken”, zei Birmingham. Ook dat zal nog niet meevallen, aangezien in Australië ook de grenzen tussen enkele deelstaten gesloten zijn.

Zware maatregelen: lage cijfers

Ten opzichte van de Europese landen doet Australië het vrij goed als het om het aantal coronagevallen gaat. Sinds eind januari meldde de regering iets meer dan 27.000 geregistreerde gevallen. In totaal zijn 900 mensen aan het virus overleden. Dat de aantallen zo relatief laag uitvallen heeft met de strenge Australische aanpak te maken.

In Australië zijn de afgelopen maanden zware maatregelen genomen om het coronavirus onder controle te krijgen. De corona-aanpak van de deelstaat Victoria en in het bijzonder de stad Melbourne behoort tot de strengste ter wereld. Dit jaar ging de stad in totaal vijf maanden in een strenge lockdown. Uit de peilingen blijkt dat zo’n 70 procent van de inwoners de strenge maatregelen in Victoria steunt.

Ondanks de lage coronacijfers blijft Australië wel voorzichtig. De vakantieplannen Down Under moeten dus voorlopig de ijskast in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore